מחקר: טיפות עיניים מאטות התקדמות של קוצר ראייה אצל ילדים

תוצאותיו של ניסוי קליני חדש מצביעות על כך שבאופק עשוי להיות טיפול להאטת התקדמות של קוצר ראייה אצל ילדים. המחקר שנערך במשך שלוש שנים מצא כי טיפה של אטרופין (תרופה המשמשת להרחבת אישונים) במינון נמוך בכל עין, הייתה אפקטיבית בעיכוב התפתחות קוצר ראייה בילדים קצרי ראייה בגילאי 6 עד 10.

קשיי ראייה שמתפתחים בגיל צעיר מחמירים בדרך כלל בגיל הנעורים ובבגרות. קוצר ראייה מגביר את הסיכון לניוון מקולרי, היפרדות רשתית, גלאוקומה, קטרקט ועוד. בדרך כלל עדשות מתקנות כמו משקפי ראייה או עדשות מגע אינם מונעים את התדרדרות הראייה אלא רק מקלים עליה.

מחברת המחקר הראשית קרלה זדניק, פרופסור ודיקן המכללה לאופטומטריה באוניברסיטת אוהיו סטייט, הסבירה כי שימוש בטיפות עיניים בגילים צעירים עשוי למנוע התדרדרות בראייה לאורך שנים. ב”הרעיון הוא לא רק ליצור מצב בו עדשות המשקפיים של אנשים יהיו דקות יותר, אלא שהמצב יישאר כך גם כשיגיעו לגיל 70″. היא הוסיפה כי המחקר הוא “גילוי מרגש” עבור מי שהיא מכנה כ”קהילת חוקרי קוצר הראייה שהיא חלק ממנה כבר 35 שנה. “זה מרגש לחשוב שיכולות להיות אפשרויות בעתיד עבור מיליוני ילדים שאנחנו יודעים שהולכים להיות קוצר ראייה.”

1 מכל 3 מבוגרים סובל מקוצר ראייה

על פי הנתונים עליהם התבסס המחקר, אחד מכל שלושה מבוגרים ברחבי העולם סובל מקוצר ראייה, והשכיחות העולמית של קוצר ראייה צפויה לעלות ל-50% עד 2050. למעט סוג מסוים של עדשת מגע שעשויה להאט את התקדמות קוצר הראייה ואינה נמצאת עדיין בשימוש נרחב, אין עדיין מוצרים רפואיים מאושרים בארצות הברית או באירופה שמיועדים לטיפול ומניעת התדרדרות של קוצר ראייה.

אטרופין הוא המפתח למניעת קוצר ראייה

יש לציין כי ניסויים שבוצעו בבעלי חיים לפני שנים כבר רמזו על יכולתו של אטרופין להאט התדרדרות בראייה שמובילה לבסוף לקוצר ראייה, אך החששות בנוגע להרחבת האישונים והשפעותיה מנעו את מימוש הפוטנציאל שלה כטיפול מקובל לקוצר ראייה. עם זאת, מחקרים עדכניים יותר מהשנים האחרונות מראים כי מינון נמוך של אטרופין עשוי להיות פתרון אפקטיבי לבעיה.

לאחר מספר שנים של ניסויים בבני אדם ולאחר שהוכח בהם כי תרופה מבוססת אטרופין היא אפקטיבית וכמעט נטולת תופעות לוואי, התרופה הניסיונית עומדת לפני אישור פדרלי. אם תאושר באופן פדרלי כטיפול היא עשויה להוות פריצת דרך משמעותית בתחום רפואת העיניים ולהשפיע על חוש הראייה של הדורות הבאים.

Previous Article
Next Article

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *