גלאוקומה

מהי גלאוקומה?

גלאוקומה היא מחלת עיניים שמתבטאת בנזק לעצב של העין, העצב האופטי (optic nerve). בעקבות הנזק לעצב ישנה הידרדרות בראייה שיכולה בסופו של דבר להוביל לעיוורון. ישנם כמה סוגים שונים של גלאוקומה כאשר הנפוץ ביותר בעולם המערבי הוא גלאוקומה פתוחת זווית (open-angle glaucoma).

הסוגים השונים של גלאוקומה:

  • גלאוקומה פתוחת זווית (open-angle glaucoma)
  • גלאוקומה סגורת זווית (angle-closure glaucoma)
    • גלאוקומה סגורת זווית ראשונית (primary open-angle glaucoma)
    • גלאוקומה סגורת זווית שניונית (secondary open-angle glaucoma)

במאמר הזה נעסוק בעיקר במאפיינים של גלאוקומה פתוחת זווית.

מהם הסימפטומים של גלאוקומה?

המחלה היא בדר”כ אסימפטומטית, כלומר החולה בכלל לא מרגיש את המחלה. הפגיעה הראשונית בראייה היא בדרך כלל בשדה הראייה ההיקפי, כלומר מרכז שדה הראייה ממשיך להיות תקין. ככל שהמחלה מתקדמת כל שדה הראייה עלול להיפגע.

איך מאבחנים גלאוקומה?

האבחנה של גלאוקומה מתבצעת על ידי רופא עיניים. רופא העיניים נעזר במספר בדיקות כדי להגיע לאבחנה הזאת:

  1. אחד המרכיבים של האבחנה הוא הסתכלות על עצב הראייה בעזרת מנורת סליט (slit lamp) ועדשה אשר מאפשרת להתמקד כמו שצריך על עצב הראייה. בעזרת הכלי הזה הרופא יכול לראות סימנים של נזק לעצב הראייה שמתבטאים בין השאר בהתקערות עצב הרעייה (cupping of the disc).
  2. מרכיב נוסף באבחנה של גלאוקומה הוא בדיקת שדה ראייה. מכיוון שהשדה ראייה ההיקפי נפגע קודם בעזרת כלים שונים אשר בודקים את שדה הראייה ניתן להגיע לאבחנה ולעקוב אחר מחלת גלאוקומה.
  3. המרכיב השלישי באבחנה ומעקב אחר גלאוקומה הוא לחץ תוך עיני. בעזרת מכשיר כמו הטונומטריה על שם גולדמן ניתן למדוד את הלחץ התוך עיני. לאנשים עם גלאוקומה יש נטייה ללחץ תוך עיני מוגבר.

מומלץ לבצע בדיקת סקר לגלאוקומה לפחות פעם אחת בחיים. יש למחלה הזאת נטייה גנטית ולכן אנשים עם בני משפחה אשר סובלים מהמחלה הזאת מומלץ גם כן לבצע בדיקות סקר בתדירות יותר גבוהה. אם מזהים את המחלה הזאת בשלב מוקדם ניתן לטפל בו ולמנע את הידרדרות הראייה. חשוב לציין שהנזק שנוצר לעצב הראייה הוא בלתי הפיך ולכן חשוב מאוד למנוע את הנזק לפני שהוא מתרחש.

מה הטיפול לגלאוקומה?

הטיפולים בגלאוקומה מתמקדים בהורדת הלחץ התוך עיני. ישנם כמה שיטות שונות כאשר העיקריים הם:

  1. טיפות עיניות אשר מורידות לחץ תוך עיני.
  2. טיפולים בלייזר אשר מורידים לחץ.
  3. ניתוחים אשר מובילים להורדת הלחץ.

איזה טיפול הכי טוב עבורי?

כל חולה הוא שונה ולכן אצל כל אחד הטיפול יהיה ייחודי. ניתן לומר שבדרך כלל מתחילים בטיפולים היותר פשוטים שכוללים טיפות עיניות להורדת לחץ תוך עיני. אנשים אשר לא מורידים לחץ עם שימוש בתרופה אחת יכולים לקבל מספר טיפות שונות, כאשר השילוב ביניהם יכול לשפר את הלחץ התוך עיני. אחת הסיבות לכישלון הטיפול היא חוסר היענות החולים לטיפול (low compliance), לכן חשוב מאוד להקפיד להיצמד להוראות רופא העיניים המטפל בגלאוקומה. עבור אנשים שהטיפות לא מספיקות כדי להוריד את הלחץ התוך עיני יש אופציות נוספות. עבור אותם אנשים ייתכן שטיפול בלייזר או ניתוח יהיה יותר מתאים עבורם. היתרון בלייזר הוא שהטיפול הוא פחות פולשני ולכן בדר”כ יש פחות סיבוכים. היתרון בניתוחים להורדת לחץ תוך עיני הוא שההשפעה של ניתוחים נמשך לאורך יותר זמן.

שוב, חשוב לציין שכל אחד מגיב אחרת לכל טיפול.