גלאוקומה – ההימנעות והטיפול בה

מהי גלאוקומה?

גלאוקומה היא  מחלה כרונית אשר בסופו של דבר מביאה את הגוף לעיוורון. אם לא מטפלים בבעיה בזמן היא עלולה להתפתח עד לכדי מצב בלתי הפיך ולגרום לאדם הסובל ממנו להימנע מתפקוד בסיסי בשל חוסר יכולת לראות.

גלאוקומה גורמת לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה של העין, לעתים קרובות עקב הצטברות לחץ בתוך העין. אצל מבוגרים הנזק של הגלאוקומה מתרחש באופן הדרגתי יותר וללא סימנים כך שבמקרים רבים הוא מאותר מאוחר מדי.

לעומת זאת, ילדים ותינוקות שכבר מאובחנים כבעלי גלאוקומה יכולים להיוולד כבר עם מחלה קשה או לאבד את הראייה בילדות בעקבות לחץ תוך עיני מוגבר. עלייה זו בלחץ לא רק פוגעת בעצב הראייה אלא לא פחות מכך יכולה להשפיע גם על מבנים אחרים בעיני הילד כמו למשל בקרנית.

איך נמנעים מגלאוקומה

על מנת להימנע מסיבוכים של גלאוקומה חשוב מבעוד מועד להיות בביקורת מתמדת. באמצעות בדיקות חוזרות ונשנות אצל רופא עיניים ניתן לדעת בדיוק מה מצב העין ורצוי להגיע לבדיקות אלו כבר מגיל 40, באופן קבוע.

אם ישנם ברקע גורמי סיכון אזי בדיקות העיניים התכופות אצל רופא עיניים נעשות אקוטיות ומשמעותיות עוד יותר.

גורמים

הגורם המשמעותי ביותר לגלאוקומה הוא הלחץ התוך עיני הנוצר בעין. לחץ תוך עיני בעין הוא מצב בו הנוזלים והרכיבים הפעילים בתוך העין ומאפשרים את התפקוד השוטף שלה – אינם מתנקזים החוצה ולמעשה יוצרים מצב שבו העין במצב בסיסי אינה מתפקדת כראוי ויש עליה לחץ.

יתר לחץ תוך עיני הוא מצב בו הלחץ שבתוך כדור העין גבוה מהרצוי. מדד למצב רצוי עומד על  10-23 מילימטר כספית.

בעקבות הלחץ, צורתה של העין משתנה והיא הופכת להיות קמורה יותר. דבר זה בתורו משפיע על הראייה, מעוות אותה, עד למצב שבו האדם אינו יכול לראות את הנעשה מולו באופן ברור וודאי.

יתרה מכך, במקרים אחרים הראייה הופכת מעוותת כל כך והאדם עצמו מסתנוור מאור השמש מה שגורם לו לאבד את היכולת הבסיסית ביותר לתפקד.

מתי יש לפנות לרופא?

אם לא מגיעים לרופא בזמן, הלחץ יכול להתפתח לכדי גלאוקומה וזו בתורה עם הזמן, הופכת להיות בעיה בפני עצמה המקשה על התפקוד השוטף ויכולה להביא אפילו לעיוורון. אם רוצים להימנע ממצב בלתי הפיך, חשוב לפנות אל רופא מרגע שיש תחושה של אי נעימות בעין, תחושה של דקירות או לחץ פנימי.

Previous Article
Next Article

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *