הפרעות אכילה עלולות להעלות את הסיכון לרטינופתיה סוכרתית
אם יש משהו אחד שחשוב לעמוד עליו בבדיקות השגרתיות ובקשר שלך עם רופא המשפחה, הוא ביצוע בדיקות עיניים שגרתיות. עריכת בדיקות עיניים שגרתיות יכולה לחשוף כל כך הרבה בעיות עתידיות ולמנוע סיבוכים רציניים. מחקר שנערך לאחרונה מגלה כי הקשר הוא לא חד צדדי: בדיוק כפי שהעיניים יכולות להעיד על קיומן של מחלות אחרות, גם מחלות אחרות יכולות להעיד על קיומן של בעיות עיניים. כך למשל נמצא קשר בין הפרעות אכילה ובין התפתחות אפשרית של רטינופתיה.
סובלים מאנורקסיה או בולמיה? בצעו בדיקת עיניים
על פי מחקר חדש, אנשים הסובלים מסוכרת ובמקביל גם מאנורקסיה או בולימיה, הינם בעלי סיכוי גבוה פי שלושה לפתח מחלת עיניים סוכרתית המכונה רטינופתיה.
רטינופתיה סוכרתית היא מצב חולי בעיניים המתפתח במקרים של רמות סוכר גבוהות. אלו בתורן פוגעות בכלי הדם שברשתית, היא שכבת רקמה הקולטת אור בחלק האחורי של העיניים. כלי דם אלו, כאשר העיניים אינן מאוזנות, יכולים לדלוף, להתנפח, להיסגר ולהיסתם ועוד – כך שזרימת הדם הופכת בעייתית וכך גם התפקוד השוטף של העין. במקרים אחרים, גדלים כלי דם בקצב מוגבר ובצורה לא תקינה על הרשתית עצמה, מה שמפריע לראייה השוטפת. כל אחד מהשינויים הללו יכול לפגוע בראייה באופן הדרגתי ומצטבר, מה שבסופו של דבר יכול להוביל לעיוורון.
חשיבות הביקורים אצל רופא עיניים – גדלה בקרב חולי סוכרת
הממצאים של המחקר מדגישים את החשיבות של ביקורים קבועים אצל רופא עיניים – ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחולי סוכרת בעלי היסטוריה של הפרעות אכילה. אלו הסובלים מסוכרת ובעבר או בהווה סובלים גם מהפרעת אכילה – צריכים להגיע לרופא העיניים בתדירות גבוהה יותר.
כיצד הפרעות אכילה פוגעות בעיניים?
הפרעות אכילה יכולות להשפיע על אדם אחד מתוך חמישה אנשים הסובלים מסוכרת, כך על פי המכון הלאומי לבריאות. המחקר החדש חושף כיצד שילוב התנאים הללו הוא זה שמשפיע על העיניים.
החוקרים אספו נתונים מ-1,100 אנשים בעלי סוכרת, ביניהם חולי אנורקסיה, חולי בולימיה ואחרים אשר אינם סובלים מהפרעות אכילה, חלקם בעלי סוכרת ואחרים ללא סוכרת. הממצאים מלמדים כי בעלי הפרעות אכילה היו בעלי סיכון של פי שלוש לפתח רטינופתיה סוכרתית בהשוואה לחולים סוכרתיים שלא סבלו בעברם או סובלים בהווה מהפרעת אכילה.
לחוקרים עדיין לא ברור מה הוא הקשר הישיר בין הפרעות אכילה ובין רטינופתיה סוכרתית ואולם, היעדר האיזון בגוף בעקבות אכילה לא מאוזנת – קרוב לוודאי שאינו תורם לבריאות. הפרעות אכילה ככל הנראה מקשות על השליטה ברמות הסוכר בדם בעקבות צריכת מזון בצורה לא עקבית וכזו שאינו תואמת את הצרכים הפיזיולוגיים של הגוף.
בשל הממצאים הללו עולה החשיבות של ביקורים אצל רופא העיניים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באנשים בעלי רקע של הפרעת אכילה.