טיפול ברטינופתיה סוכרתית – כל מה שצריך לדעת
רטינופתיה סוכרתית הינה בין המצבים הנוצרים בעת הזנחה של מצב העיניים כאשר אדם החולה בסוכרת אינו מקבל את הטיפול הראוי והדרוש לעין. רטינופתיה מתעוררת כאשר אדם סובל מסוכרת ואינו מטפל בה כראוי למשך זמן רב. לפיכך, הסובלים מסוכרת נדרשים לטפל במצבם באופן קבוע ולהגיע לרופא לביקורת קבועה אחת לכמה שבועות.
מהי רטינופתיה סוכרתית?
נכון להיום רטינופתיה סוכרותית היא הגורם העיקרי לעיוורון בעולם המערבי. הרטינופתיה היא מחלת עיניים הנגרמת כתוצאה מרמות סוכר גבוהות בדם. רשתית העין, היא הרטינה, היא השכבה הפנימית של העין המתפקדת כמעבירת אור והפיכתו לגירוי עצבי. גירוי עצבי במילים אחרות, משמעו גירוי חשמלי המועבר למוח כתדר ושם הוא מקבל משמעות.
במילים אחרות, כאשר הרשתית נפגעת, אט אט ובאופן הדרגתי גם היכולת של המוח לפרש את מה שהוא רואה ונקלט בעין – גם יכולת זו נפגעת. רטינופתיה היא למעשה מחלה של הרשתית, במהלכה נפגע המבנה התקין של כלי הדם הקטנים. וכאשר כלי הדם הקטנים אינם מזינים את הרשתית, היא אינה יכולה לתפקד כראוי מה שפוגע בראייה עצמה בטווח הארוך.
כיצד פועלת הרשתית?
במרכז הרשתית נמצא מרכז הראייה, זה בתורו מכונה "מקולה". המקולה הוא החלק שאחראי לכך שתראו בצורה מדויקת את הדברים ותוכלו עבד מידע במוח. כמו כן המקולה היא החלק האחראי על יצירת ראייה ברורה לפרטי פרטים.
ככל שהחולה – חולה בסוכרת למשך זמן רב יותר, כך למעשה יש סיכוי גבוה יותר לרטינופתיה ולהימצאות רטינופתיה ברמה גבוהה יותר. נכון להיום הרטינופתיה הסוכרתית היא הסיבה הנפוצה ביותר לעיוורון בעולם המערבי וככל שיש יותר גורמים המביאים לרטינופתיה כך גם הסיכוי לחלות במחלה הולך ועולה.
הגורמים לרטינופתיה סוכרתית
רטינופתיה סוכרתית נגרמת כתוצאה מרמות גבוהות של סוכר בדם, ובמקרים רבים גם תולדה של גנטיקה וגורמי תורשתיים וסביבתיים. הרמות הגבוהות של הסוכר בדם גורמות לפגיעה באיברים הגוף וביניהם הכליות, מערכת העצבים וכן העיניים.
חולי סוכרת רבים מעניקים תשומת לב למצב הבריאותי הכללי שלהם אבל מזניחים את העיניים, מה שגורם להתפתחות של מחלות שונות.
אם החולה לא מגיע לבדיקה אצל רופא עיניים באופן קבוע הסיכוי לחלות ברטינופתיה או לפתח מחלת עיניים סוכרתית אחרת עולה בצורה משמעותית. מסיבות אלו ישנה חשיבות בלתי מבוטלת לביקור אצל רופא עיניים באופן קבוע כך שניתן יהיה לאבחן כל בעיה או התפתחות שלילית במצב העיניים.