תרומת קרנית יכולה להציל את הראייה

רופא עיניים בשם מייקל פואנטה היה המום כששמע את סיפורו של AJ בטס, ילד בן 16 מדה ווינס, אייווה, שמת בהתאבדות לאחר שסבל שנים בשל בריונות כלפיו. AJ היה בן להורים מצבעים שונים וכן גיי.

AJ בחר להיות תורם אברים כאשר השיג את רישיון הנהיגה שלו, חצי שנה לפני שמת. הלב, הריאות, הכליות והכבד שלו נתרמו, אבל קרניות העיניים שלו נדחו בשל הנטיות המיניות שלו.

הגבלות על תרומת קרנית בשל החוק האמריקאי

מאז שנת 194 מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) ואיגוד הבנקים לתרומות עיניים של אמריקה, אסרו על השתלת קרניות מגברים אשר קיימו יחסי מין עם גבר בחמש השנים האחרונות.

הזוי ככל שיישמע, המדיניות הזו הייתה תגובה לתקופה בה בדיקות HIV לא הצליחו לזהות את הנגיף עד מספר חודשים לאחר ההדבקה.

כיום בדיקות יכולות לזהות את קיומו של הנגיף בצורה מהימנה ביותר במהלך השבוע או השבועיים הראשונים להידבקות. לא ברור למה הבדיקות עדיין דורשות מהתורמים לעמוד בסטנדרטים שכבר אינם רלוונטיים.

כדי לבדוק כמה מקבלי תרומת קרנית פוטנציאליים הפסידו קרנית אפשרית בשל נטייה מינית של התורם, ד”ר פואנטה ברר מה המצב בקרב 65 הבנקים בארצות הברית, המשמשים לתרומת קרנית.

כמו כן, בדק פואנטה כמה תורמי קרנית פוטנציאליים נפסלו במשך השנה האחרונה בשל מגבלות על קרניות שנתרמו על ידי גברים הומוסקסואלים.

בעקבות הבדיקה מצא פואנטה כי בין 1,600-3,200 קרניות בשנה המיועדות להגיע לתרומה – נדחות בעקבות איסורים על תרומת קרנית על ידי גברים הומוסקסואליים וביסקסואליים בארצות הברית ובקנדה.

המחקר של ד”ר פואנטה מלמד כי אין מקרים ידועים של העברת HIV דרך הקרנית, אפילו בשנות ה-80  וה-90, כאשר תדירות ההדבקה של ה-HIV  הייתה ברמות גבוהות ותרומות אברים כן הועברו מחולי HIV.

ביקוש כלל עולמי לתרומות קרנית

הקרנית מהווה מסלול לא סביר עבור נגיף ה-HIV  משום שהיא החלק היחיד בגוף שאינו מקבל אספקת דם ואת החמצן שלו הוא מקבל ישירות מהאוויר.

בעוד שלאזרחי ארצות הברית יש אספקה נאותה ביותר של קרניות לשרת את אלו הזקוקים לתרומות קרנית, בעולם כולו יש מחסור משמעותי בקרניות. ארצות הברית מייצאת לא פחות מ-25,000 קרניות מדי שנה, אבל הביקוש העולמי מוערך ב-12.7 מיליון.

על מנת שיחולו שינויים בעלי משמעות ותרומה בתחום השתלת קרניות, יש צורך בשינוי החקיקה הקיימת כיום ולפיכך, נדרשת מעורבות של פוליטיקאים וסקירה כוללת של אוכלוסיות ברחבי העולם.

Previous Article
Next Article

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *