בצקת מקולרית – האם ניתן לטפל גם במצבים מתקדמים?
העיניים לרוב מוזנחות על ידי רבים מבני האדם. אצל חולי סוכרת, לא מדובר בעניין של שאלה. כדי להימנע ממצבים של עיוורון או מצבי הזנחה בריאותית קשים אחרים שיכולים להסתיים במיון, יש צורך להגיע לרופא עיניים לבדיקות רפואיות שגרתיות. רק באופן זה ניתן לשמור על בריאות יחסית ולהימנע ממצבי קיצון בריאותיים. בצקת מקולרית היא אחד מהמצבים הללו.
מהי בצקת מקולרית?
בצקת מקולרית היא מחלת עיניים המהווה תופעת לוואי של הסוכרת. שם אחר לבצקת מקולרית הוא רטינופתיה סוכרתית, מצב בו נוצרת הפרעה בראייה המובילה בסופו של דבר לעיוורון. מצב זה נוצר כאשר ישנה זרימת דם מוגברת, זרימת הדם המוגברת גורמת ללחץ על כלי הדם ברשתית ואלו בתורם מתחילים להפריש נוזלים היוצרים מצב של בצקת.
בצקת מקולרית פוגעת באזור המקולה של הרשתית. אזור המקולה הוא אזור הראייה המרכזי אשר הוא זה המאפשר את הראייה המדויקת. כאשר המקולה נפגעת אזי גם היכולת לראות בצורה מדויקת נפגעת והאותות החשמליים המועברים למוח אינם עוברים כראוי. כתוצאה מכך, המוח אינו יכול לפרש את המידע שמועבר אליו ועם הזמן הראייה הולכת ומתדרדרת.
שלא כמו בתופעות אחרות הניכרות לעין כאשר יש סוכרת, בצקת מקולרית אינה ניכרת לעין בשלבים הראשונים של ההתפתחות של המחלה, כך שאם החולה לא מגיע לרופא לבדיקות קבועות הוא עלול לגלות את קיומה של הבצקת המקולרית בשלב מאוחר מדי ואז הדרך היחידה להתמודד עם התופעה היא באמצעות ניתוח לייזר.
בצקת מקולרית, או בשמה המוכר יותר, רטינופתיה סוכרתית, הינה הגורם העיקרי להיווצרות עיוורון בעולם המערבי. עם ההזנחה של העיניים, הבצקת המקולרית מתפתחת והאדם אינו יכול לראות בצורה תקינה.
הטיפול בבצקת מקולרית
נכון להיום רופאים עדיין עמלים על פיתוח תרופה שתאפשר לחולים ליטול כדור על מנת לטפל בכלי הדם החולים הצומחים בעת קיומה של בצקת מקולרית. ואולם, הלכה למעשה, נכון להיום עדיין לא קיים טיפול חד משמעי שניתן לתת על מנת למגר את תופעת הבצקת המקולרית בצורה חד משמעית, אלא באמצעות התערבות כירורגית.
המעוניינים לטפל בבצקת מקולרית בצורה הטובה ביותר ייאלצו נכון להיום לקבל זריקות לגלגל העין, זאת כאשר הבצקת המקולרית אינה בשלבים מפותחים במיוחד. אם הבצקת המקולרית כבר התפתחה אזי במצבים אלו אין ברירה אלא לנתח באמצעות ניתוח לייזר ורק כך ניתן להגיע לתוצאות משמעותית.