קפאין מסייע במניעת רטינופתיה?

בשנים האחרונות מחקרים מראים שלקפאין ולקפה בפרט יש יתרונות בריאותיים. במאמר שפורסם בשנת 2022  ב-JAMA, כתב העת של האיגוד הרפואי האמריקאי, נטען שהקפה משפיע על ירידה בתמותה. מחקרים אחרים מצאו קשר בין קפה לירידה בסיכון לסוכרת מסוג 2 (T2D), ירידה בסיכון לסוגים מסוימים של סרטן ואבני מרה.

מחקר חדש בדק את הקשר האפשרי שבין צריכת קפאין להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) שהיא סיבוך של סוכרת הגורמת לפגיעה בכלי הדם של הרשתית ולפגיעה בראייה. מחקרים קודמים למחקר זה, הראו תוצאות מעורבות, אשר קשה להסיק מהן באופן מוחלט על הקשר שבין צריכת קפאין לסיכון למרטינופתיה סוכרתית, עם זאת מחקר שקדם למחקר החדש, הצביע על קשר מובהק בין שתייה של שתי כוסות קפה ביום, לבין ירידה בסיכון לרטינופתיה סוכרתית.

המחקר – “קפאין והסיכון לרטינופתיה סוכרתית בסוכרת מסוג 2: ממצאים ממחקרים קליניים וניסויים”, שפורסם בכתב העת Nutrients בדק לראשונה את הקשר שבין צריכת קפאין לרטינופתיה סוכרתית בנבדקים עם T2D.

המחקר כלל 144 נבדקים שמאובחנים ברטינופתיה סוכרתית ו-147 אנשים בריאים, שנבדקו על ידי מומחה לעיניים. הגיל הממוצע של הנבדקים היה 60 ומספר הגברים והנשים היה שווה. כל משתתף במחקר ענה על “שאלון תדירות מזון מאומת (FFQ)” בן 101 סעיפים, ששאל כל נבדק על הרגלי המזון שלו בשנה האחרונה וצריכת הקפאין נמדדה בניתוח מקורות שונים. כמעט תשעה מכל עשרה דיווחו על צריכת קופאין בדרך של שתיית קפה, אך גם דרך משקאות קלים, חליטות תה, קפה נטול קפאין, שוקולד, מאפים, גלידה, אלכוהול, מוצרי חלב ודגנים. בנוסף לחקר התזונה של הנבדקים, נערכו ניסויים בעכברים. מתוך קבוצה של 20 עכברים, מחציתם קיבלו פעם ביום במשך שבועיים טיפה אחת של קפאין בעין ומחציתם קיבלו טיפות עיניים ללא קפאין.

קפאין יכול להגן מפני רטינופתיה

לטענת החוקרים, נמצאה שכיחות גבוהה יותר של רטינופתיה סוכרתית בקרב נבדקים עם צריכה נמוכה של קופאין בהשוואה לאנשים ללא DR. עם זאת, החוקרים לא ראו הבדל בין העכברים, למרות שנראה שהקופאין קשור לירידה במחלות רשתית ופגיעה בראייה.

לסיכום:

המחקר מראה שבקרב בני האדם שנבדקו, צריכה מתונה של קפאין עצרה התפתחות רטינותפיה סוכרתית, כך שאפשר להסיק שמינון גדול של קפאין יכול לספק הגנה מפני התפתחות DR; עם זאת, דרוש מחקר נוסף כדי לבסס את היתרונות והמינון של משקאות המכילים קפאין בהגנה מפני התפתחות רטינופתיה סוכרתית”

Previous Article

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *