קרניות

הקרנית ממלאת תפקיד חיוני ביכולת שלנו לראות את העולם סביבנו. זוהי רקמה שקופה בצורת כיפה הממוקמת בקדמת העין ופועלת כמחסום מגן וממקדת את האור ברשתית. כאן נתעמק באנטומיה של הקרנית, מחלות של קרניות עיניים נפוצות, משמעות בדיקות הטופוגרפיה של הקרנית, הופעת הקרניות המלאכותיות, ההליך משנה חיים של ניתוח השתלת קרנית וחשיבות תרומת הקרנית.

קרניות
קרניות

אנטומית הקרנית:

הקרנית היא מבנה צלול ובעל כלי דם המכסה את החלק הקדמי של העין. היא מורכבת מחמש שכבות נפרדות. הקרנית פועלת בשילוב עם העדשה כדי לשבור את האור ולמקד אותו ברשתית. השכבה החיצונית ביותר, האפיתל, פועלת כמחסום מגן מפני חלקיקים וחיידקים זרים. השכבה האמצעית, הנקראת סטרומה, מהווה את רוב עובי הקרנית ומספקת לה חוזק וגמישות. לבסוף, השכבה הפנימית ביותר, האנדותל, שומרת על שקיפות הקרנית על ידי ויסות הלחות שלה.

מחלות הקרנית:

מצבים שונים יכולים להשפיע על הקרניות ולהוביל ללקות ראייה. כמה מחלות קרנית נפוצות כוללות:

  1. ניוון קרנית: הפרעות תורשתיות הגורמות לשינויים מתקדמים במבנה הקרנית, המובילים לאובדן ראייה.
  2. קרטיטיס: דלקת בקרנית, הנגרמת לרוב מזיהומים, שימוש בעדשות מגע או פציעות.
  3. שפשופים בקרנית: שריטות על פני הקרניות עקב טראומה או חפצים זרים.
  4. כיבים בקרנית: פצעים פתוחים בקרנית, הנגרמים בדרך כלל מזיהומים או יובש חמור בעיניים.
  5. קרטוקונוס: מצב בו הקרנית מתדלדלת ומתנפחת בהדרגה, וכתוצאה מכך בראייה מעוותת.

מיפוי קרנית – טופוגרפיה של הקרנית:

טופוגרפיה של הקרנית היא בדיקת אבחון לא פולשנית המספקת מידע מפורט על הצורה, העקמומיות והעובי של הקרנית. היא כוללת הקרנת תבניות מוארות על הקרנית ולכידת השתקפותן ליצירת מפה טופוגרפית. בדיקה זו משמשת לאיתור אי-סדירות בקרנית, קביעת התאמת עדשות מגע, הערכת מחלות קרנית ותכנון ניתוחי עיניים שונים כמו LASIK.

קרנית מלאכותית:

במקרים בהם לא ניתן לשקם קרנית פגומה באמצעות טיפולים קונבנציונליים, קרניות מלאכותיות, הידועות גם כקרטופרוטזות (keratoprostheses), מציעות אפשרות טיפולית. אמצעים אלו נועדו להחליף את הקרנית הפגועה ולהחזיר את הראייה שניזוקה. הקרניות המלאכותיות הן בדרך כלל מסוגbiocompatible  וניתן להשתיל אותן באמצעות הליך כירורגי. קרניות מלאכותיות משמשות בעיקר כאשר ניתוח השתלת קרנית מסורתי אינו אופציה מעשית.

ניתוח השתלת קרנית:

השתלת קרניות, היא הליך כירורגי הכולל החלפת קרנית חולה או פגומה בקרנית תורמת בריאה. זהו הליך מוצלח ביותר ויכול לשחזר את הראייה אצל אנשים עם מחלות או פציעות בקרנית. ישנם סוגים שונים של השתלות קרנית, בהתאם למידת הנזק בקרנית.

תרומת קרנית:

תרומת קרנית היא מעשה שיכול לשנות חיים. קרניות שנתרמו מתקבלות מאנשים שנפטרו. הקרנית מתאימה במיוחד להשתלה מכיוון שאינה דורשת התאמת סוג דם. 

לסיכום:

הקרנית, עם המבנה המורכב שלה ותפקידה החיוני בראייה, ראויה לתשומת הלב והטיפול הנדרשים. מאבחון מצבי קרנית באמצעות בדיקות טופוגרפיה ועד לשיקום הראייה באמצעות ניתוח השתלת קרנית או שימוש בקרנית מלאכותית, ההתקדמות ברפואת העיניים ממשיכה להרחיב את אפשרויות הטיפול.