פס הדמעות

פס הדעמות הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר במערכת הדמעות

יש כמה תפקידים אותם ממלא פס הדמעות (tear film):

  • סיפוק משטח חלק אופטימלי בין העין לבין האוויר.
  • פינוי שאריות של לכלכוך משטח הפנים של העין
  • הגנה על המשטח החיצוני של העין
  • אספקת חמצן, גורמי גדילה ועוד לאפיתל הקרנית
  • מכיל חומרים אנטימיקרוביאליים (נוגדי חיידקים)
  • לובריקציה של הקרנית והעפעף

מאמר נוסף שעלול לעניין אותך: מערכת הדמעות – רפואת עיניים

שכבות פס הדמעות

  1. השכבה הליפידית\שומנית (lipid layer) – השכבה החיצונית ביותר
  2. השכבה המיימית (aqueous layer) – השכבה האמצעית
  3. השכבה המוצינית (mucin layer) – השכבה האחורית

עובי פס הדמעות הוא כ3 מיקרון ובכל זמן נתון בעל נפח של כ7 מיקרו ליטר ללא חומרי הרדמה מקומיים ולאחר השמת חומר הרדמה מקומיים הנפח יורד לשליש מהנפח המקורי. בנוסף הנפח של פס הדמעות יורד עם הגיל.

פס הדמעות מורכב מ98% מים וכל 6-8 דקות הוא מתחדש\מתחלף לחלוטין

השכבה הליפידית (Lipid Layer)

השכבה הליפידית היא השכבה החיצונית ביותר והיא מופרשת בעיקר על ידי בלוטות מייבומיאן (Meibomian Glands) אשר ממוקמים בלוח הטרסאלי (Tarsal Plate) של העפעפיים.  יש כ40 בלוטות כאלו בעפעף העליון וכ20 בעפעף התחתון. הבלוטה על שם זייס (Zeis Sebaceous Gland) גם כן מפריש חומרים ליפידים שמהווים חלק מהשכבה הזאת. אחד התפקידים הכי חשובים של השכבה הזאת היא להאיט את הקצב שבו פס הדמעות מתאדה. בנוסף, השכבה הזאת מונעת זליגה של הדמעות על ידי כך שהיא מגבירה את מתח הפנים.

השכבה המיימית (Aqueous Layer)

השכבה המיימית היא השכבה האמצעית והיא מופשרת על ידי בלוטת הדמעות הראשית ובלוטות העזר. היא מכילה אלקטרוליטים, מים, חלבונים ועוד. הבלוטה המרכזית מורכבת משני חלקים אנטומים, החלק האורביטלי והחלק הפלפברלי. בלוטת העזרת העיקרית אשר מהווה 2/3 מבלוטות העזר הן הבלוטות על שם קראוס (Glands of Krause), יש כ40 בלוטות כאלו בעפעף העליון הלטרלי וכ5-10 בלוטות בכאלו בעפעף התחתון הלטרלי. בנוסף, יש את הבלוטות הדמעות על שם וולפרינג (Wolfring Glands) אשר גדולים יותר ונמצאים בקצות העפעפיים.

רוב האלקטרוליטים בשכבה הזאת נמצאים בריכוז דומה לזה של הדם או עולים בהתאם בעלייה של הריכוז בדם פרט לאשלגן שהוא פי 5-10 יותר גבוה בשכבה הזאת. 96% מחולי סכרת אשר יקבלו מאה מ”ג של סוכר בפה יהיה להם אח”כ רמות סוכר מעל סף של 11 מ”ג למ”ל.

בין שאר החלבונים בשכבה הזאת ניתן למצוא IgA ו sIgA (סוגים של אימנוגלובולינים) אשר משחקים תפקיד במערכת החיסונית. ניתן למצוא רמות מוגברות של IgE בחולים עם Vernal Conjuctivitis (דלקת בלחמית עם מנגנון אלרגי). חלבונים נוספים עם חומרים אנטימיקרוביאליים, גורמי גדילה ועוד. התפקידים העיקריים של השכבה הזאת הם לספק חצמן ואלקטרוליטים לאפיתל הקרנית, חומרים אנטימיקרוביאליים ואנטיויראליים ולשטוף שאריות של לכלוך.

השכבה המוצינית (Mucin Layer)

בין השאר, השכבה הזאת מאפשרת פיזור אחיד של פס הדמעות על גביי אפיתל הקרנית. התא העיקרי שמפריש את השכבה הזאת הוא תא הגביע (Goblet Cell). חסר במוצינים, עודף של מוצינים ושינוי במבנה המוצין יכולים להביא לפגיעה בשכבה הזאת.