עדשות לקרטוקונוס

קרטוקונוס היא מחלת עיניים נדירה יחסית המשפיעה על הקרנית, החלק הקדמי השקוף של העין. במצב זה, הקרנית נחלשת ומתדלדלת בהדרגה, מה שגורם לה לבלוט לצורה דמוית חרוט, ומעוות את הראייה. כתוצאה מכך, אנשים עם קרטוקונוס חווים לעתים קרובות ראייה מטושטשת ומעוותת, רגישות לאור וקושי בראיית לילה. למרבה המזל, התקדמות טיפולי עיניים הובילה לאפשרויות טיפול שונות, כאשר עדשות מגע הן אחת הבחירות היעילות ביותר לטיפול בלקויות הראייה הקשורות לקרטוקונוס.

עדשות לקרטוקונוס
עדשות לקרטוקונוס

מהו קרטוקונוס?

קרטוקונוס היא מחלת עיניים פרוגרסיבית שמתחילה בדרך כלל בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת. למרות שהגורם המדויק שלה אינו מובן במלואו, מאמינים שהיא מושפעת מגורמים גנטיים וסביבתיים. כאשר הקרנית משנה צורה, יכולתה למקד אור ברשתית נפגעת, מה שמוביל לעיוות ראייה.

מצבים הדורשים עדשות מגע לקרטוקונוס:

עדשות מגע הופכות לאופציה מועדפת עבור אנשים עם קרטוקונוס כאשר משקפי ראייה אינם יעילים יותר בתיקון הראייה. ככל שהמצב מתקדם, צורת הקרנית הלא סדירה מאתגרת את המשקפיים לתקן את הראייה בצורה נאותה. עדשות מגע, לעומת זאת, יושבות ישירות על פני העין, מתאימות לצורתה ומספקות משטח אופטי חלק יותר.

אינדיקציות לטיפול בעדשות מגע לקרטוקונוס:

עדשות מגע משרתות מספר מטרות בטיפול בקרטוקונוס:

  • תיקון ראייה: עדשות מגע שתוכננו במיוחד יכולות לפצות על אי הסדירות בקרנית, לשפר את חדות הראייה ולהפחית עיוותים בראייה.
  • נוחות ויכולת הסתגלות: עדשות מגע מספקות נוחות ויציבות טובים יותר עבור אנשים עם קרטוקונוס, ומאפשרות תנועות עיניים טבעיות והתאמה טובה יותר לתנאי אור משתנים.
  • האטת התקדמות: אמנם קיים צורך במחקר נוסף בתחום זה, אך ככל הנראה עדשות המגע מסוגלות להאט את התקדמות הקרטוקונוס.

כיצד עדשות מגע משפיעות על הראייה:

עדשות מגע לקרטוקונוס פועלות על ידי יצירת משטח חלק וקבוע מעל הקרנית המעוותת. דבר זה מאפשר לאור להיכנס לעין בצורה מדויקת יותר, מה שמוביל לראייה ברורה יותר. מכיוון שהעדשות נמצאות במגע ישיר עם העין, הן נעות איתה, ומספקות מיקוד עקבי יותר בהשוואה למשקפי ראייה. טיפול יעיל בעדשות מגע לקרטוקונוס חיוני לשמירה על איכות החיים ולמניעת הידרדרות נוספת של הראייה. ראייה משופרת באמצעות עדשות מגע יכולה לשפר את הפעילויות היומיומיות והרווחה הכללית.

סוגי עדשות מגע בקרטוקונוס:

ישנם מספר סוגים של עדשות מגע לניהול קרטוקונוס:

  • Rigid Gas Permeable (RGP): אלו הן עדשות המגע הנפוצות ביותר עבור קרטוקונוס. הן מציעות בהירות מעולה ומספקות משטח אופטי חלק, המפצה על אי הסדירות של הקרנית. הן סוג של עדשות מגע העשויות מחומר יציב וחדיר לחמצן. עדשות אלו מיועדות לנוח על הקרנית, ומספקות משטח אופטי חלק המפצה על אי הסדירות הנגרמות על ידי קרטוקונוס. בשל האופי הנוקשה שלהן, עדשות RGP עמידות יותר בפני נזקים, מה שהופך אותן ליעילות לטווח ארוך יותר עם טיפול נאות. בנוסף, מכיוון שעדשות RGP אינן מכילות מים כמו עדשות רכות, הן נוטות פחות למשוך פסולת ומשקעי חלבון, מה שמוביל לסיכון נמוך יותר לזיהומים.
  • עדשות היברידיות: עדשות אלו משלבות את היתרונות של עדשות RGP ועדשות רכות. יש להן מרכז RGP לתיקון ראייה וטבעת חיצונית רכה לנוחות נוספת. מרכז ה-RGP מספק בהירות חזותית מעולה, בעוד הטבעת החיצונית הרכה משפרת נוחות ויציבות. עיצוב זה הופך עדשות היברידיות לשימושיות במיוחד עבור אלו עם קרטוקונוס בינוני עד חמור. עם זאת, התאמת עדשות היברידיות עשויה להיות מורכבת יותר מאשר עדשות מסורתיות, והן עשויות לדרוש מעקבים תכופים יותר כדי להבטיח התאמה ונוחות נאותים.
  • עדשות סקלרליות: עדשות אלו בעלות קוטר גדול עוטפות את פני כל הקרנית, מונחות על החלק הלבן של העין (סקלרה). עדשות סקלרליות הן אידיאליות למקרים מתקדמים של קרטוקונוס, ומציעות נוחות ויציבות משופרים. הגודל והמיקום הגדולים יותר על הסקלרה מציעים יציבות ונוחות משופרים, מה שהופך אותן מתאימות למי שמתקשה עם סוגי עדשות אחרים. אך בשל גודלן ומורכבותן, עדשות סקלרליות דורשות התאמה מדויקת על ידי רופא עיניים מנוסה. כלומר, עדשות סקלרליות מומלצות לעתים קרובות לאנשים עם קרטוקונוס חמור, אסטיגמציה לא סדירה של הקרנית, או כאלה שעברו ניתוח השתלת קרנית.

כל סוג של עדשות מגע שהוזכר לעיל מציע יתרונות ושיקולים ייחודיים עבור אנשים עם קרטוקונוס. בחירת העדשה המתאימה ביותר תהיה תלויה בחומרת המצב, מאפייני העין האישיים וההעדפות האישיות. הערכה והתייעצות מקיפה עם רופא עיניים המתמחה בהתאמת עדשות מגע לקרטוקונוס חיוניים להשגת תיקון ונוחות ראייה מיטביים.

תהליך התאמת עדשות מגע לקרטוקונוס:

התאמת עדשות מגע לקרטוקונוס דורשת מומחיות רופא עיניים. התהליך כולל:

  • בדיקת עיניים מקיפה: רופא עיניים מומחה יבצע בדיקה יסודית, לרבות מיפוי קרנית, כדי לקבוע את היקף אי הסדירות בקרנית.
  • בחירת עדשות: על סמך תוצאות הבדיקה, ייבחר סוג עדשות המגע המתאים ביותר.
  • התאמה אישית: עדשות מגע מותאמות לרוב כך שיתאימו לצורה הייחודית של הקרנית של המטופל.
  • תקופת ניסיון: המטופלים ירכיבו את עדשות הניסוי כדי להעריך את נוחותם ותיקון הראייה שלהם.
  • מעקב: ביקורי מעקב סדירים חיוניים כדי לעקוב אחר יעילות העדשות ולבצע את כל ההתאמות הנדרשות.

השוואה לטיפולים אחרים:

בעוד שעדשות מגע הן אופציה יעילה לניהול קרטוקונוס, ניתן לשקול טיפולים אחרים במקרים מתקדמים יותר. אלו כוללים:

  • Corneal Cross-Linking: הליך לחיזוק הקרנית והאטת התקדמות הקרטוקונוס.
  • שימוש בשתלים קטנים המוחדרים לקרנית כדי לעצב אותה מחדש ולשפר את הראייה.
  • השתלת קרנית: במקרים חמורים בהם הקרנית ניזוקה באופן נרחב, ייתכן שיהיה צורך בהשתלת קרנית.

סיכונים של הרכבת עדשות מגע:

למרות שעדשות מגע בטוחות בדרך כלל, ישנם כמה סיכונים הקשורים לשימוש בהן, כולל:

  • אי נוחות ויובש: חלק מהמשתמשים עלולים לחוות אי נוחות או יובש, במיוחד במהלך ההרכבה הראשונית.
  • זיהומים: טיפול או היגיינה לא נאותים בעדשות עלולים להוביל לדלקות עיניים, אם כי הקפדה על ניקיון ולבישה נכונה יכולה למזער סיכון זה.
  • כיבים בקרנית: במקרים נדירים, שימוש ממושך או היגיינה לקויה עלולים להוביל לכיבים בקרנית, הדורשים טיפול רפואי מיידי.

עלות עדשות מגע לקרטוקונוס:

חלק מקופות החולים מעניקות הנחה או החזרים ברכישת עדשות מגע לקרטוקונוס. מבוטחי קופות החולים זכאים לבדוק את מסלולי ההטבה השונים בקופת החולים אליה משתייכים בהתאם. מעבר לעדשות מגע לחולי קרטוקונוס, לרוב זכאים החולים להנחה בקנייה של משקפי שמש אופטיים ועדשות משקפיים. 

סיכום:

עדשות מגע מציעות פתרון רב ערך עבור אנשים עם קרטוקונוס, הן מספקות ראייה משופרת ואיכות חיים משופרת. יכולתן לתקן צורות לא סדירות של הקרנית הופכת אותן לאפשרות טיפול חיונית להתמודדות עם לקויות הראייה הנגרמות ממצב זה. אם אתם חושדים שיש לכם קרטוקונוס או שאתם חווים הפרעות ראייה, חיוני לפנות לרופא עיניים מומחה כדי להבטיח אבחון מוקדם וטיפול מתאים באמצעות עדשות מגע לקרטוקונוס או טיפולים אחרים. פעלו תמיד לפי ההמלצות של רופא עיניים להרכבה ותחזוקה נאותים של עדשות מגע כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבור הראייה ובריאות העין שלכם.