סוגי עדשות

סוגי עדשות בניתוח קטרקט

נושא סוגי עדשות בניתוח קטרקט הפך להיות חם מאוד בשנים האחרונות. ישנם סוגי עדשות מרובים שניתן להשתיל בעת ביצוע ניתוח קטרקט. הודות להתפתחות ולחידושים בטכניקות ניתוחי העיניים ולטכנולוגית העדשות התוך עיניות (IOL) כיום ניתן להסיר את הקטרקט (עדשת העין הטבעית העכורה) ובמקומה להשתיל עדשה מלאכותית חדשה שמתקנת את הראייה. העדשה מספקת כוח מיקוד לקרני האור יחד עם הקרנית ובלעדיה הראייה תהיה מטושטשת מאוד. כאשר ניגשים לבחור איזו עדשה תושתל יש לקחת בחשבון מספר גורמים בניהם אילו פעילויות המטופל מבצע במהלך היום-יום ואיזו ראייה נדרשת לו עבור ביצוע פעילויות אלו.

השתלת סוגי עדשות בניתוח קטרקט – סוגים שונים

במהלך ניתוח הקטרקט העדשה הטבעית של העין מוסרת ומוחלפת בעדשה מלאכותית. החלפת עדשה זו היא קבועה ובלתי הפיכה , ואין אפשרות להיווצרות קטרקט על העדשה המלאכותית כך שלא צריך להחליפה בעתיד. קיים סיבוך אחר שנקרא קטרקט משני אך חשוב להדגיש כי לא מדובר בעכירות העדשה עצמה אלא בשכבת תאים המצפה את חלקה האחורי של קפסולת העדשה. על כן אין צורך בניתוח קטרקט חוזר אלא שימוש בלייזר בקליניקה בלבד.

בדומה לשתלים סינתטיים אחרים , העדשות המלאכותיות עשויות אקריליק, סיליקון או סוגי פלסטיק שונים. מדובר בחומרים שאינם פעילים ואינם יוצרים תגובה אימונית של העין כנגדם. העדשות מצופות חומר מיוחד המגן על העיניים מפני אור אולטרה סגול (UV) מזיק.

סוגי עדשות : כיום קיים מגוון רחב של סוגי עדשות תוך עיניות (IOL) . את העדשה צריך להתאים למטופל על סמך כמה גורמים ובניהם אורח החיים וצרכיו הוויזואליים.

עדשה מונוקופלית (Monofocal)

עדשה מונופוקליתסוג העדשה הכי שכיח. נקראת מונופוקאלית כי הפוקוס מכוון למרחק אחד- ראייה מקרוב, למרחק בינוני או לרחוק. רוב המטופלים בוחרים במיקוד ראייה לרחוק , מה שמאפשר נהיגה, הליכה וזיהוי אנשים ממרחק ללא צורך במשקפיים אך המשקפיים ידרשו על מנת לקרוא או לבצע פעולות קרובות אחרות. בתאורה חלשה איכות הראייה פוחתת בעדשה מונופוקאלית ובמידה והדבר מהווה פרמטר חשוב יש לשקול שימוש בעדשה מולטיפוקאלית.

עדשה מולטיפוקלית (Multifocal)

עדשה מולטיפוקליתעדשת פרימיום רב מוקדית המספק הן ראייה למרחק ובמקביל מיקוד לקרוב. לעדשה זו אזורים שונים המוגדרים בכוחות מיקוד שונים. העדשה המולטיפוקליות מפצלת את האור בין ראייה לרחוק ולקרוב, דבר שגורם לירידה בניגודיות בראייה. בגלל האופטיקה המיוחדת שלהן, עדשות אלו לא מתאימות לכל המטופלים אלא רק לאחוז קטן מהם. הן יתאימו במיוחד לאנשים שלא נזקקו למשקפי ראייה לרחוק טרם הניתוח או שהיו מעט קצרי ראייה עם צילינדר מינימלי בלבד.

העדשות המולטיפוקליות לא מתאימות למטופלים קצרי ראייה או עם צילינדר גדול, ובנוסף לא יומלצו למטופלים שסובלים ממחלות עיניים אחרות (כמו גלאוקומה, רטינופתיה סוכרתית, ניוון מקולרי ועוד) או שנמצאים בסיכון גבוהה לפתח מחלות עיניים אלו. כאמור, עדשות אלו לא מספקות ראייה מדויקת מאוד עקב פיצול האור למרחקים השונים ואם המטופל מעוניין להשיג אבחנה בפרטים הקטנים ייתכן שהן לא הפתרון המתאים עבורו. לאחר ההשתלה עשויים להבחין בהילות או נצנוצים מסביב לאורות במיוחד בזמן נהיגה בלילה. כמובן שמדובר בתלונה סובייקטיבית ומטופלים רבים כלל לא יחושו בכך או שיוטרדו רק באופן מינימלי. אולם, חשוב להכיר תופעה זו ולהיות מודע אליה שכן מטופלים שסובלים מכך מאוד יכולים להגיע עד לכדי החלפה של העדשה המולטיפוקלית בניתוח נוסף , דבר שמעלה את הסיכונים והסיבוכים הצפויים.

עדשות טוריות (Toric)

עדשה טוריתעדשות פרימיום שנועדו לתיקון אסטיגמציה (צילינדר) בנוסף לקוצר או רוחק ראייה. צילינדר הוא מצב שבו קרנית העין אינה עקמומית באופן סימטרי בכל חלקיה וכך כוח מיקוד העין שונה בכיוונים שונים. העדשה הטורית מתקנת את הצילינדר מכיוון שגם היא, כמו העין האסטיגמטית, בעלת כוחות שונים בכיוונים שונים המאזנים את האסטיגמציה ומותאמים אישית לצורך התיקון.

מונוויז’ן (Monovision) – שני סוגי עדשות בניתוח קטרקט זהים אך מכוונים שונה

מונוויז’ן הוא מצב שבו עין אחת מושתלת עם עדשה תוך עינית מונופוקלית המכוונת לראייה לרחוק והעין השנייה (העין הלא דומיננטית) מושתלת עדשה מונופוקלית שמכוונת לראייה לקרוב. המוח מסתגל ומשלב את המידע שמתקבל משתי העיניים כדי לספק את התמונה הסופית. טכניקה זו נמצאת בשימוש נרחב בניתוחי קטרקט ומצליחה להקטין את תלות המטופל במשקפי ראייה וקריאה לאחר הניתוח, דבר שמשפר משמעותית את אורח חייהם של מטופלים רבים. עם זאת, ייתכן שעדיין ידרשו לעיתים משקפיים לצורך דיוק התמונה.  אפשרות זו לא אידיאלית עבור כל המטופלים וחלקם לא יצליחו להסתגל להבדלים בין העיניים. ההמלצה היא לנסות מונוויז’ן עם עדשות מגע לפני הניתוח על מנת לדמות את המצב ולראות האם מסתגלים אליו ונהנים מיתרונותיו.