קטרקט נרכש

תהליך ההזדקנות של עדשת העין

קטרקט נרכש הוא מצב שבו ככל שאנו מתבגרים כך גם העדשה שלנו עוברת תהליך של “הזדקנות”. ככל שהיא מזדקנת עדשת העין עולה במשקל ומתעבה יחד עם ירידה ביכולת לבצע אקומודציה. הגרעין של העדשה מתחיל לעבור תהליך שנקרא (Nuclear Sclerosiss), שבו העדשה נהיית קשה יותר ודחוסה יותר. החלבונים שבתוך עדשת העין מתחילים לעבור שינויים אשר בסופו של דבר מובילים לפגיעה באיכות השקיפות. בנוסף, הצבע של העדשה מתחיל להשתנות לכיוון הצבעים צהוב וחום (בשלב יותר מאוחר).

השינוי המתואר הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לפגיעה באיכות הראייה במבוגרים והוא נקרא קטרקט נרכש או ירוד סנילי. ככל הנראה יש כמה גורמים שונים לשינויים הללו וחלקם טרם ידועים לנו. ניתן לחלק את סוגי הקטרקט הנרכש לשלושה סוגים עיקריים: גרעיני (Nuclear), קורטיקלי (Cortical), סאב-קפסולרי אחורי (Posterior Sub-capsular).

קטרקט נרכש גרעיני (Nuclear Cataract)

במבוגרים, גרעין העדשה עם הזמן הופכת להיות צהובה כחלק מהתהליך הטבעי של הזדקנות, אם הצבע הופך להיות ניכר מספיק ומפריע לראייה אז זה כבר נקרא קטרקט גרעיני. כל רופא עיניים יכול לזהות ולדרג את מידת הקטרקט בעזרת בדיקה פשוטה תחת מנורת סליט (slit lamp).

קטרקט-גרעיני

קטרקט מהסוג הזה בדר”כ מתפתח לאורך זמן, בקצב איטי בשתי העיניים בו זמנית. הביטוי שלו הוא בדר”כ פגיעה בראייה מרחוק והוא בדר”כ מגדיל את כוח הרפרקציה של העדשה. התופעה הזאת של שינויים ברפרקציה יכולה לגרום לכמה תופעות:

  • Second Sight – אנשים עם פרסביופיה אשר זקוקים למשקפי קריאה מדווחים על שיפור בראייה מקרוב עד כדי חוסר צורך במשקפי קריאה, ולכן קוראים לזה “second sightt”.
  • Monocular Diplopia – כפל ראייה בעין אחת בלבד. כלומר, עין אחת בלבד אחראית על הכפל ראייה (גם כאשר מכסים את העין השנייה).
  • Hue Discrimination – פגיעה ביכולת להבדיל בין צבעים (במיוחד הגוונים השונים של כחול).

כאשר גרעין העדשה הופכת להיוםת עכורה מאוד וחומה זה כבר נקרא קטרקט ברונצנטית (brunescent cataract).

קטרקט נרכש קורטיקלי (Cortical Cataract)

קטרקט קורטיקלי הוא בדר”כ דו”צ אם כי אסימטרי (כלומר מפותח יותר בעין אחת מאשר השנייה). הביטוי שלהם הוא מגוון מאוד וקצב ההתפתחות משתנה מאוד אצל כל אחד (לעומת קטרקט גרעיני שבדר”כ מתפתח לאט מאוד). סימפטום מאוד נפוץ של קטרקט מהסוג הזה הוא שאנשים ידווחו על תחושה שאור ממקורות חזקים הוא מסנוור ובוהק במיוחד (Glare Phenomenon).

קטרקט נרכש

קטרקט קורטיקלי מתפתח בכמה שלבים שניתן לזהות תחת מנורת סליט:

  • Vacuoles & Water Clefts – מעין טיפות של מים אשר מופיעים בקורטקס הקדמי או אחורי.
  • Cortical Spokes – עכירויות בצורת יתד עם הבסיס באזור הפריפרי החוד שמצביע לכיוון המרכז.
  • Mature Cataract – כאשר כל הקורטקס (מהקפסולה ועד הגרעין) עכור ולבן.
  • Hypermature Cataract – כאשר העדשה מתחילה להתכווץ לאחר דליפה של חומר מעבר לקפסולה והקפסולה נותרת מקומטת.
  • Morgagnian Cataract – כאשר הקטרקס מספיק מכווץ ומתחיל להסתובב חופשי בתוך השקית הקפסולרית שנותרה.

קטרקט נרכש סאב-קפסולרי אחורי (Posterior Sub-Capsular Cataract)

קטרקט מהסוג הזה ממקום בקורטקס האחורי ובדר”כ מופיע באוכלוסייה צעירה יותר מאשר שני סוגי הקטרקט האחרים. אנשים בדר”כ ידווחו על תחושת סנוור וירידה בראייה באור חזק מכיוון שהאור החזק מביא להתכווצות האישון ואז הקטרקט מכסה חלק גדול יותר (יחסית) מציר הראייה הפוטנציאלי. בנוסף, הראייה מקרוב נפגעת יותר מאשר הראייה מרחוק. חלק מהחולים יתלוננו על כפל ראייה. מעבר לתהליך ההזדקנות, גורמים נוספים יכולים לתרום להתפתחות של קטרקט סאב-קפסולרי אחורי כגון: טראומה, סטרואידים, דלקות כרונויות ועוד…