קרטוגלובוס

קרטוגלובוס היא הפרעה נדירה ולא דלקתית בקרנית העין המשפיעה על הצורה ועל המבנה של הקרנית, וכתוצאה מכך גורמת לה להידלדל ולבלוט. מצב זה עלול לגרום לליקוי ראייה משמעותי ודורש אבחון וטיפול מתאימים. כאן נעמיק בהיבטים השונים של קרטוגלובוס, לרבות הגורמים, התסמינים, האבחנה, אפשרויות הטיפול, סיבוכים פוטנציאליים ודרכי מניעה.

קרטוגלובוס
קרטוגלובוס

מה זה קרטוגלובוס?

קרטוגלובוס היא הפרעה פרוגרסיבית המשפיעה על הקרנית, שהיא החלק הקדמי הצלול, בצורת כיפה, של העין. בניגוד למצבי קרנית אחרים, כגון קרטוקונוס, הפוגע בדרך כלל במבוגרים-צעירים, קרטוגלובוס מופיע בדרך כלל בלידה או מתפתח במהלך הילדות. הוא מאופיין על ידי דילול דו צדדי (המשפיע על שתי העיניים) ודילול סימטרי של הקרנית, וכתוצאה מכך גורם לצורה כדורית ובולטת.

גורמים לקרטוגלובוס:

הסיבה המדויקת ל- Keratoglobus עדיין אינה מובנת במלואה. עם זאת, מאמינים שהמצב נובע בעיקר מנטייה גנטית, שכן הוא מופיע לרוב במשפחות. מוטציות בגנים מסוימים עלולות להשפיע על המבנה ושלמותה של הקרנית, מה שמוביל לצורתה החריגה. בנוסף, חלק מהמקרים של קרטוגלובוס נקשרו למצבים כמו הפרעות ברקמת חיבור, כגון תסמונת Ehlers-Danlos ו- osteogenesis imperfecta.

גורמי סיכון עבור קרטוגלובוס:

בעוד שגורמי הסיכון הספציפיים לקרטוגלובוס אינם ברורים, גורמים מסוימים עשויים להגביר את הסבירות לפתח את המצב. כאמור, היסטוריה משפחתית של נוכחות בן משפחה עם קרטוגלובוס או הפרעה דומה בקרנית, מעלה את הסיכון. כך גם גורמים גנטיים שכן, מוטציות גנים מסוימות עשויות לתרום להתפתחות קרטוגלובוס.

תסמינים של קרטוגלובוס:

אנשים עם קרטוגלבוס עשויים לחוות את התסמינים הבאים:

  • ראייה מטושטשת או מעוותת: חדות הראייה עלולה להיפגע באופן משמעותי, מה שמקשה על ראייה ברורה של עצמים.
  • אסטיגמציה גבוהה: אסטיגמציה היא שגיאת שבירה של קרני האור, הגורמת לראייה מעוותת או מטושטשת עקב קרנית בעלת צורה לא סדירה. קרטוגלובוס מוביל לרוב לרמות גבוהות של אסטיגמציה.
  • רגישות מוגברת לאור: אורות בהירים עלולים לגרום לאי נוחות או סנוור לאנשים עם קרטוגלובוס.
  • שינויים תכופים במרשם: ככל שהמצב מתקדם, מרשמים למשקפיים או עדשות מגע עשויים להזדקק להתאמות תכופות.

אבחון של קרטוגלובוס:

על מנת לאבחן קרטוגלובוס, רופא עיניים יבצע בדיקת עיניים מקיפה, אשר עשויה לכלול את הדברים הבאים:

  • מבחני חדות ראייה (Visual acuity tests): הערכת עד כמה אדם יכול לראות בצורה טובה במרחקים שונים.
  • טופוגרפיה של הקרנית: מיפוי הצורה והעקמומיות של הקרנית לזיהוי אי סדרים.
  • בדיקת Slit-lamp: בדיקת הקרנית תחת מיקרוסקופ מיוחד כדי להעריך את עוביה וחריגות מבניות שלה.
  • Pachymetry: מדידת עובי הקרנית.

טיפולים לקרטוגלובוס:

אפשרויות הטיפול בקרטוגלובוס תלויות בחומרת המצב ובצרכים הספציפיים של הפרט. אלה עשויים לכלול:

  • משקפיים או עדשות מגע: בתחילה, ניתן לרשום משקפי ראייה או עדשות מגע שעוצבו במיוחד כדי לתקן שגיאות שבירה ולשפר את חדות הראייה.
  • קישור קולגן בקרנית (CXL Corneal cross-linking –): הליך זה כולל מריחת טיפות עיניים מיוחדות על הקרנית וחשיפתה לאור אולטרה סגול לחיזוק סיבי הקולגן. CXL יכול לעזור לייצב את הקרנית ולמנוע בליטה נוספת.
  • השתלת קרנית: במקרים מתקדמים של קרטוגלובוס בהם טיפולים אחרים אינם יעילים, ניתן לשקול השתלת קרנית. במהלך הליך זה, הקרנית הפגועה מוחלפת בקרנית תורמת בריאה.

סיבוכים של קרטוגלובוס:

אם אינו מטופל, קרטוגלובוס עלול להוביל למספר סיבוכים. בין היתר, ניתן לפתח צלקות בקרנית. זאת עקב הסיבה שככל שהקרנית הופכת דקה יותר ולא סדירה יותר, עלולות להתפתח צלקות, ולפגוע בראייה. כמו כן, ייתכן כי יהיה הידרופס של הקרנית – מצב בו הקרנית המוחלשת עלולה לפתח הצטברות נוזלים פתאומיתמה שמוביל לאובדן ראייה חריף ולכאבים.

מניעה:

מכיוון שקרטוגלובוס הוא בעיקרו מצב גנטי, אין אמצעי מניעה ספציפיים. עם זאת, אבחון מוקדם וטיפול בזמן יכולים לעזור לנהל את המצב ביעילות, לשמר את הראייה ולמזער סיבוכים. בדיקות עיניים סדירות, במיוחד עבור אנשים עם היסטוריה משפחתית של קרטוגלובוס או הפרעות אחרות בקרנית, חיוניות לגילוי מוקדם.

סיכום:

קרטוגלובוס היא הפרעה נדירה בקרנית המאופיינת בהידלדלות ובליטה של הקרנית. בעוד שהסיבה המדויקת לא ידועה, לגורמים גנטיים יש תפקיד משמעותי. אבחון מהיר, טיפול מתאים ומעקב קבוע עם רופא עיניים הם חיוניים לניהול יעיל של קרטוגלובוס. עם התקדמות באפשרויות הטיפול ומחקר מתמשך, אנשים עם קרטוגלובוס יכולים להשיג חדות ראייה משופרת ולשמור על איכות חיים טובה.