סינטומיצין (כלורמפניקול)

טיפות או משחת סינטומיצין לעיניים (כלורמפניקול)

משחת סינטומיצין

טיפות או משחת עיניים סינטומיצין (הרכיב הפעיל נקרא Chloramphenicol כלורמפניקול) משמשות לטיפול בדלקות עיניים חיידקיות. בדלקת בלחמית ((conjunctivitis העין הופכת למודלקת ועלולה להיות תחושת חספוס ודמעת מוגברת בעין המזוהמת. לובן העין ייראה אדום והעפעפיים יכולים להיות נפוחים ולהידבק האחד לשני בעת התעוררות בבוקר עקב הפרשות מהעין. בדרך כלל הזיהום מופיע בעין אחת ובשכיחות גבוהה מתפשט גם לעין השנייה. רוב מקרי דלקות הלחמית חולפים בתוך כמה ימים גם ללא טיפול אך במקרים חמורים יותר או כאשר הזיהום לא חולף עצמונית טיפול אנטיביוטי מקומי נדרש. טיפות עיניים או משחה אנטיביוטית כגון סינטומיצין יכולים להיות יעילים.

מה זה סינטומיצין?

סינטומיצין היא אנטיביוטיקה שעובדת על ידי עיכוב שגשוג החיידקים ופגיעה בהם. חשוב להבין שאנטיביוטיקה מטפלת רק בזיהומים שנגרמים על ידי חיידקים ולא בזיהומים אחרים ( למשל ויראליים ) . שימוש מיותר או אופן שימוש שגוי באנטיביוטיקה עלול להוביל לירידה באפקטיביות שלה וליצירת עמידויות בקרב חיידקים, דבר שיקשה בטיפול בהם במידה ויופיע צורך אמיתי.

האם אפשר להרכיב עדשות מגע עם סינטומיצין?

משחת סינטומיצין לעיניים

אין להרכיב עדשות מגע בעת השימוש בתרופה. צריך לחטא את העדשות היטב ולוודא עם רופא העיניים שניתן לחזור ולהשתמש בהן בסוף הטיפול. בכדי למנוע זיהום חשוב לשטוף ידיים לפני ששמים את משחת הסינטומיצין ולהקפיד שפיית השפורפרת לא תבוא במגע עם העין. יש להטות את הראש לאחור, להביט מעלה ולהוריד בעדינות את העפעף התחתון לכדי יצירת כיס. בתוך הכיס שנוצר מניחים רצועת משחה באורך של כסנטימטר ואז מגלגלים את גלגל העין לכל הכיוונים ובכך מאפשרים למשחה להימרח באופן אחיד ונרחב. יש להימנע ממצמוץ חזק או שפשוף העין. ברוב המקרים רופא העיניים יבקש לבצע את הפעולה גם בעין השנייה, בתדירות שתיקבע גם היא על ידו.

כמה זמן לחכות בין טיפות ומשחות עיניים?

אם קיימות תרופות נוספות בהן המטופל משתמש בעיניים (למשל טיפות או משחות)  יש צורך בהמתנה של לפחות 5-10 דקות בטרם השימוש בהן. במידה ומשתמשים בטיפות ומשחות כדאי לטפטף את הטיפות ראשונות, אחרת המשחה תפריע להן לחדור אל העין ולבצע את תפקידן. חשוב להקפיד על שימוש קבוע באנטיביוטיקה שכן הפסקה מוקדמת מדי או נטילה שאינה סדירה תאפר  לחיידקים לשגשג ולזיהום לחזור. אם הזיהום חוזר או שאינו חולף על אף הטיפול יש לחזור אל הרופא המטפל.

תופעות לוואי של סינטומיצין (כלורמפניקול)

תופעות לוואי : רוב המטופלים שמשתמשים בתרופה לא יחוו תופעות לוואי כלל או שיחוו תופעות לוואי קלות בלבד. באופן זמני יכולות להופיע ראייה מטושטשת, צריבה, עקצוץ ואדמומיות. אם תופעות אלה נמשכות או מחמירות צריך לפנות לרופא. תגובה אלרגית חמורה לתרופה היא נדירה אך קיימת. במידה וחווים סימפטומים של אלרגיה : פריחה, גרד, נפיחות (במיוחד באזור הפנים , הלשון והגרון) , סחרחורת או קושי נשימה ייתכן כי מדובר במצב חירום וצריך לקבל סיוע רפואי מידי. תופעה נדירה ומסוכנת נוספת היא הפרעת דם (למשל דיכוי מח עצם, אנמיה אפלסטית) ולכן חשוב ליידע את הרופא אם חווים דימום או פציעה בקלות (שטפי דם מרובים ו/או נרחבים עקב חבלה קלה יחסית) , כאב גרון ממושך, חום או עייפות קיצונית).

מתי אסור להשתמש במשחה?

קיימים מצבים בהם אסור להשתמש בתרופה ולכן חשוב להתייעץ טרם השימוש עם רופא העיניים המטפל. צריך לציין במידה ויש זיהום עיניים ויראלי ( למשל הרפס ) , סוג אחר של זיהום בעין (למשל שחפת , פטריה..) או היסטוריה של תגובה חריגה לכלורמפניקול (סינטומיצין) . כמו כן חשוב לדעת את ההיסטוריה הרפואית למשל מחלות כבד, כליות, אנמיה, הקרנות בעבר ועוד.

טשטוש ראייה עם סינטומיצין

אחרי השימוש בתרופה הראייה צפויה להיות מטושטשת באופן זמני. בזמן זה אסור לנהוג, אסור להשתמש במכונות כבדות או מסוכנות או לבצע כל פעילות שטשטוש הראייה עלול לסכן את המטופל או אחרים עד שהראייה תחזור להיות ברורה. על הרופא המטפל לדעת אם המטופלת בהריון, דבר שימנע שימוש בתרופה בסמוך ללידה עקב פגיעה אפשרית בילוד. בנוסף, התרופה עוברת לחלב אם ולכן גם בהנקה לא מומלצת. כל הנ”ל דורשים יידוע של הרופא ומדגישים את החשיבות במצבו האישי של כל מטופל לצורך קבלת ההחלטות.

איפה נכון לאחסן\לשמור על זה?

כמו בכל תרופה אחרת, יש חשיבות לאחסון נכון של התרופה. יש לשמור הרחק מהישג ידם של ילדים. טיפות עיניים של סינטומיצין (כולל יחידות חד פעמיות) צריכות להישמר במקרר (בטמפרטורה של 2-8 מעלות צלזיוס). משחת עיניים של סינטומיצין מאוחסנת במקום קריר ויבש, הרחק מאור או חום ישירים. אחרי סיום ימי הטיפול יש לזרוק את הבקבוקון או את שפורפרת המשחה , אפילו אם נשארה בהם תרופה שכן לא יהיו טובים לשימוש בשלב מאוחר יותר. ביחידות חד -פעמיות חייבים להשתמש מיד עם פתיחתן מכיוון שאינן מכילות חומר משמר.