מחלות עיניים

מידע כללי

בריאות העין היא מרכיב חשוב בבריאות הכללית ובאיכות החיים. למחלות עיניים, מהקלות ועד הקשות ביותר, יכולות להיות השפעה משמעותית על חיי היום-יום שלנו, ולכן חשוב להבין את המחלות השונות, כיצד מאבחנים אותן וכיצד מטפלים בהן.

ישנן מחלות עיניים נפוצות שרובן גם פשוטות יחסית לאבחון ולטיפול. כאשר מחלות עיניים נפוצות אינן מטופלות, הן עלולות להתקדם למצבים קשים ביותר המסוכנים לראייה ולבריאות. יתר על כן, ישנן מחלות עיניים נדירות שקשה לאבחן. כתוצאה מכך, אם מזהים תסמינים חריגים בראייה או בעיניים, יש לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים.

מחלות עיניים
מחלות עיניים

מלבד זאת, קיימות מחלות עיניים תורשתיות ומחלות עיניים גנטיות. למרות שמדובר במחלות עיניים נדירות יחסית, בדרך כלל קל יותר לאבחן אותן בנוכחות היסטוריה משפחתית מתאימה. גם במקרה של מחלות עיניים תורשתיות, חיוני לפנות לרופא עיניים על מנת להתאים טיפול מיטבי ולהאט את התקדמות המחלה.

סוגי מחלות עיניים

גלאוקומה

מחלה זו מתאפיינת ברוב המקרים בלחץ תוך עיני מוגבר, שעלול להוביל במשך הזמן לאובדן הראייה עקב נזק בלתי הפיך לעצב הראייה. המחלה עלולה להופיע בכל גיל, אך היא שכיחה יותר אצל בני 40 ומעלה ובעיקר אצל אנשים שסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת ואצל אנשים שעברו ניתוחי עיניים. כמו כן, קיימים מצבים של גלאוקומה תורשתית. מחלת הגלאוקומה יכולה לגרום לרגישות מופרזת לאור, שינויים בצבע העין, דמעת והבדלים בגודל העיניים.

הטיפול בחולי גלאוקומה יכול להיעשות באמצעות טיפול תרופתי בטיפות עיניים, בכדורים, בלייזר או בניתוח כירורגי. אם יש קרוב משפחה עם גלאוקומה, שאר בני המשפחה נמצאים בסיכון גבוה לחלות גם הם. איתור וטיפול מוקדם של המחלה מצילים את הראייה ומאפשרים להתמודד איתה כראוי.

רטינופתיה סוכרתית

מחלת עיניים הפוגעת בחולי סוכרת ומאופיינת בפגיעה בכלי הדם ברשתית. מחלה שאינה מטופלת עלולה לגרום לפגיעה קשה בראייה ואף לעיוורון. במצבים מתקדמים של המחלה תיתכן ירידה פתאומית בחדות הראייה ואף היפרדות הרשתית. מחלת הסוכרת מעלה את השכיחות גם לקטרקט ולגלאוקומה.

ניתן לשלוט על מהלך המחלה באמצעות איזון רמות הסוכר בדם עם טיפול תרופתי, תזונה מותאמת, הפחתה במשקל, איזון לחץ הדם וכמובן הפסקת עישון. קיימים טיפולים שונים לרטינופתיה סוכרתית בהתאם לסטטוס המחלה ולחומרתה – ביניהם ניתוחי לייזר, תרופות וסטרואידים.

היפרדות רשתית

בעת יצירת חור או קרע ברשתית העין, נוזל או דם יכולים לחדור דרכו ולגרום להיפרדות הרשתית מגלגל העין. מצב זה עשוי לבוא לידי ביטוי בתור “הבזקי אור” ותיתכן ירידה פתאומית וניכרת בחדות הראייה. זהו תהליך שלא מלווה בכאבים ואופייני שיקרה בעין אחת בלבד. לרוב הטיפול מתבסס על ניתוחי לייזר או ניתוחים כירורגיים.

ניוון רשתית

ניוון מרכז הראייה ברשתית הוא מצב שכיח במבוגרים, מעשנים, בעלי יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם. לעתים החולה יראה שינויים בתמונה בעין או אפילו הבדלים בתמונה בין שתי העיניים. המחלה אינה גורמת לעיוורון מוחלט אך היא מגבילה את תפקודו של החולה, לכן חשוב מאוד לזהות אותה בשלב מוקדם. במקרים הקלים של המחלה ניתן לטפל באמצעות ויטמינים מיוחדים, אך במצבים הקשים יותר של המחלה – מטפלים בזריקות תרופתיות. מטרת הטיפול היא מניעת צמיחת כלי דם ודיכוי יצירת בצקת ברשתית.

ניסטגמוס

מצב זה בא לידי ביטוי בתנועות לא רצוניות של העיניים. ניסטגמוס יכול להיות מולד או להתעורר במהלך החיים. החולים יצטרכו להתאמץ כדי לקרוא, כדי להבחין בין פריטים קטנים וכדי לעקוב אחר גופים בתנועה. לרוב ניתן להתמודד עם התופעה באמצעות שימוש במשקפיים ובעדשות מגע. במקרים קיצוניים יותר ניתן להשתמש בהזרקת בוטוקוס, ליטול תרופות נגד פרכוסים וכו’.

קרטוקונוס

זוהי מחלה בקרנית העין שגורמת לשינויים הדרגתיים במבנה הקרנית, הגורמים לכך שהקרנית מקבלת צורת קונוס. הרקע למחלה יכול להיות תורשתי והמחלה תתייצג בגילאים צעירים, אך ייתכנו גם גורמים סביבתיים. החולים במצב זה יחוו קוצר ראייה, אסטיגמציה, קושי בראיית לילה ועוד. בשלבים המוקדמים ניתן להגיע לראייה סבירה, בעזרת משקפיים או עדשות מגע מיוחדות. בשלבים מאוחרים יותר יזדקק החולה להתערבות כירורגית. בחלק מהמקרים זוהי מחלה תורשתי ובהתאם כדאי שכל בני המשפחה ייגשו לאבחון.

קטרקט

מצב בו עדשת העין הטבעית הופכת לעכורה. ברוב המקרים מדובר בתהליך הדרגתי המתפתח לאורך שנים ועם הגיל. גורמים נוספים לקטרקט הם חבלה לעין, קטרקט מולד ותרופות שונות. הטיפול המומלץ בקטרקט הינו ניתוח, במסגרתו מוציאים את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית במקומה.

פטריגיום

מדובר במצב של עיבוי לחמית העין על ידי קרום רירי המצפה את לובן העין. זוהי רקמה שעשירה בכלי דם ולכן נותנת מראה אדמומי בהסתכלות. במידה והנגע לא מגביל את שדה הראייה של המטופל, אין חובה להסירו. עם זאת, כאשר הנגע מפריע לראייה או לוחץ על הקרנית – ניתן להסירו בניתוח.

פטוזיס

מצב זה יכול להגרם בגלל סיבה מולדת, טראומה לעין או חולשת שרירי העפעפיים. ייתכן פטוזיס בשני העפעפיים או רק באחד מהם. ניתן לתקן את המצב על ידי ניתוח להרמת העפעף.

דלקת רקמת העין

דלקת ברקמת העין יכולה להיות בעלת התייצגויות שונות. ייתכנו מצבים של דלקת בעין במיקום קדמי, אחורי ואף דלקת המערבת את כל גלגל העין. דלקת בעין יכולה להיות נלוות למחלות סיסטמיות נוספות כמו מחלות אוטואימוניות, זיהומים ועוד. עיקר הטיפול מתבסס על תרופות נוגדות דלקת.

שעורה

שעורה בעין מתבטאת על ידי גירוד, בליטה חמה בעפעף שאינה נוחה למגע, נפיחות ואדמומיות של העפעפיים. האפשרות לפתח שעורה בעין גבוהה יותר בנסיבות מסוימות, כמו אצל אנשים עם היסטוריה של דלקות עפעפיים חוזרות, מחלות עור, סוכרת או רמות כולסטרול גבוהות. עם זאת, רוב האנשים יחוו שעורה בעין לפחות פעם אחת בחייהם. הסיכוי של אדם לרכוש שעורה בעין גדל אם הוא אינו מקפיד על היגיינת עיניים טובה, כמו למשל אי הסרת איפור עיניים או הרכבת עדשות מגע מבלי לשטוף ידיים. קיים מגוון רחב של טיפולים לשעורה בעין החל מטיפולים ביתיים, דרך שימוש בטיפות עיניים וכלה בניתוחים להסרת השעורה.

יובש בעיניים

מקושר לדלקת עיניים, חשיפה לגורמים מגרים כמו חול ואבק. הסיבה לתחושת היובש בעיניים היא פגיעה בייצור הדמעות. ברב המקרים היובש יהיה כתוצאה ממחלה אחרת כמו סוכרת, מחלות ראומטולוגיות, דלקות ומחלות עפעפיים, שינויים הורמונליים בגיל המעבר בנשים, תופעות לוואי של תרופות ועוד. מלבד טיפול במחלה הבסיסית, במרבית המקרים הטיפול בעין היבשה יהיה טיפות שמהוות תחליפי דמעות, וכן הימנעות מגורמים מייבשים כמו עדשות מגע.

חשיפה לחומרים מגרים כגון חול ואבק נקשרה ליובש בעיניים. פגיעה בייצור הדמעות היא הגורם לתחושת היובש בעיניים. חלק ממצבי היובש נגרמים כתוצאה ממחלה אחרת כמו סוכרת, מחלות בעפעפיים, שינויים הורמונליים ותרופות. מלבד הטיפול במחלה הבסיסית, הטיפול הנפוץ ביותר ליובש בעיניים הוא טיפות עיניים, וכן הימנעות מגורמים שיכולים לייבש את העין (חול, אבק, עדשות מגע וכו’)..

הפרעה בראיית צבעים

הפרעה שיכולה להיות מולדת או נרכשת בעקבות פגיעה בעצב הראיה או פגיעה ברשתית. לרוב מדובר בבעיה מולדת אשר נצפית יותר בבנים מאשר בבנות. להפרעה בראיית הצבעים יש טווח רחב מאוד של סוגים, אך באופן די גורף – אין טיפול במחלה.

לבקנות

מדובר תכונה תורשתית שאחד מסימניה הוא חוסר פיגמנט בקשתית העין. ללבקנים עיניים בצבע תכלת או אדמדם, כתוצאה מהעדר המלנין ומהשתקפות כלי-הדם שבתוך גלגל העין. בעיה זו מתבטאת בסנוור, בקושי במיקוד הראייה ובקושי בראייה למרחק. בנוסף, ייתכן שיופיע ניסטגמוס בעקבות תקופה ממושכת של ראייה ירודה.

רטינובלסטומה

זהו גידול ממאיר שמקורו בתאים ברשתית העין. המחלה יכולה לגרום לפגיעה קשה בעין אחת או בשתיהן, לגרום לעיוורון ואף לשלוח גרורות. הטיפול במחלה זו כולל הקרנות, טיפול כימותרפי מקומי ואף עקירת העין הפגועה לפי הצורך.

לסיכום

מן האמור לעיל, קיים מגוון רחב מאוד של מחלות עיניים. קיימת לרוב חפיפה בין התסמינים של המחלות השונות, אך תיתכן גם הסתמנות ספציפית לכל מחלה. רוב מחלות העיניים דורשות התערבות טיפולית של רופא עיניים. בהתאם, זיהוי, אבחון וטיפול ראוי במחלת העיניים, מהווים מרכיב חשוב בבריאות העין ובשמירה על יכולת ראייה מיטבית.