מבוא לרשתית

מבוא

הרשתית הינו מבנה עדין ממברונוטי אשר מצפה את החלק האחורי של העין כאשר הוא מחובר בחוזקה באזור הדיסקה האופטית (העצב האופטי) מאחור ול OraSerrata מקדימה. השכבה הזאת של פוטורצפטורים, מחולקת לאזורים מרכזיים ופריפריים אשר מאפשרים פונקציות ראייתיות שונות:

א. הבדלה בין פרטים
ב. ראיית צבע
ג. ראיית לילה
ד. ראייה פריפרית
הכלל הוא שהפרעות ברשתית אינן כואבות.

המדיה השקופה אשר ממלאת את העין מאפשרת בדיקה של הרשתית. כלי עזר בהם מרבים להשתמש הינם האופתלמוסקופ הישיר, האופתלמוסקופ הבלתי ישיר והמנורת סדק אשר משולבת עם ביומיקרוסקופ. כלי עזר נוספים כגון אנגיוגרפית פלאורצין (FA), אנגיוגרפית אינדוקינין ירוק (ICGA), אקוגרפיה (US), טומוגרפיה אופטית קוהרנטית (OCT), אופטלמוסקופ לייזר סריקהה (SLO), צילום רנטגן, אלקטרופיזיולוגיה (ERG) יכולים לספק עוד מידע בעיניים עם עכירויות במדיה. הOCT מדגים את האנטומיה של הרשתית, זגוגית וכורואיד אשר יכול לספק עוד מידע אודות השינויים הפתלוגיים במחלות שונות במקטע האחורי.תיעוד של הממצאים הקליניים (בעזרת מלים או איורים) הינו חלק אינטגרלי בבדיקת מקטע אחורי שלם.

ניתן להיעזר בהרחבת האישונים על מנת לבצע בדיקה מלאה של המקטע האחורי החל מהקוטב האחורי ועד הגבולות הקדמיים של הOraSerrata. אינדנטציה של הסקלרה, משולב עם אופתלמוסקופ בלתי ישיר, הינו טכניקה יקרת ערך אשר מאפשרת לצפות ברשתית הפריפרית. שימוש במנורת סדק יחד המשולב ביומיקרוסקופ יחד עם עדשות מגע (Contact & Non-Contact) מאפשרים לצפות גם בקוטב האחורי וגם בחלק מהפריפריה של הרשתית. משתמשים במנורת סדק על מנת לאבחן עיבוי של המקולה יחד עם מחלות אחרות של הממשק רשתית-זגוגית ושל הכורואיד. הFA יחד עם הICGA אלו הן טכניקות אשר מאפשרות להתעמק בפתופיזיולוגיה של מחלות של כלי הדם של הכורואיד ורשתית.

צילומי רנטגן וCT מאפשרים צפייה של גופים זרים שהם Radiopaque.

ניתן להיעזר בMRI כדי לקבל עוד מידע אודות מחלות אורביטליות אשר מערבות את הסגמנט האחורי כגון התבטאות עיניות של מחלות בלוטת התריס או מחלות דלקתיות בסגמנט האחורי כגון סקלריטיס פוסטריורי. יש לשים לב שהימצאות כל גוף זר אינטרא-אוקולרי, אורביטלי או אינטרא-קרניאלי הינו קונטרא-אינדיקציה לביצוע MRI.

ישנן מחלות של הרשתית אשר הן אסימפטומטיות עד שמגיעות לשלב מתקדם כגון רטינופתיה סוכרתית.

סימפטומים אפשריים של מחלות של המקטע האחורי:

א.      ירידה זמנית או קבוע בחדות הראייה

ב.      שינויים בתפיסת צבע

ג.       מטהמורפוסיה – עיוות בראייה המרכזית

ד.      גופים צפים – Floaters

ה.      פוטופסיה – הבזקי אור בשדה הראייה

ו.        סקוטומה – ליקוי ממוקם בשדה הראייה

ז.       פגיעה נרחבת בשדה הראייה