עפעפיים נפוחים – עיניים נפוחות

עפעפיים נפוחים – למה זה קורה?

האם העיניים שלך נראות נפוחות? כאשר נוזל מצטבר בשכבות הרקמה הדקה המקיפה את העיניים שלך, אתם עלולים לפתח עפעפיים נפוחים. אבל מתי זוהי סיבה לדאגה?

עפעפיים נפוחים

בדרך כלל, עפעפיים נפוחים, בין אם מדובר בעליון או בתחתון או בשניהם, מדובר רק בתופעה אשר גורמת לחוסר נוחות אך עוברת מעצמה תוך יום. במידה ותופעת העפעפיים הנפוחים נמשכת זמן רב יותר, חשוב לטפל בה מכיוון שבעיות מסוימות עלולות להזיק במהירות לעיניים.

ישנן מספר סיבות אפשריות מדוע אנו עלולים לראות נפיחות בעיניים או בעפעפיים. הסיבות לעיניים נפוחות הן כולות בין היתר:

עפעפיים נפוחים על רקע אלרגיות

עפעפיים נפוחים אלרגיה

זהו מצב רפואי נפוץ ביותר אשר יכול להטריד ילדים ומבוגרים כאחד. עפעפיים נפוחים יכולים להיות חלק מתגובה אלרגית כלל מערכתית או מקומית, הטריגרים יכולים להיות תגובה למזונות, כימיקלים או חומרים מגרים אחרים מהסביבה.

עפעפיים נפוחים מלווים בדלקת הלחמית

דלקת הלחמית – מדובר בזיהום מאוד נפוץ בעונת ההצטננות והשפעת. מצב זה נגרם לרוב על ידי וירוסים מאוד מדבקים, חיידקים, אלרגנים או חומרים מגרים אחרים.

עפעפיים נפוחים יחד עם שעורה בעין

עפעפיים נפוחים שעורה

זיהום בזקיק ריסים או בבלוטת הדמעות, סימן ההכר הוא הופעת גבשושיות אדומות רגישות בשולי העפעפיים. לרוב מדובר במחלת רקע של דלקת עפעפיים כרונית אשר יכולה להתבטא במספר אופנים כולל: שעורה בעין, יובש בעיניים ועוד הסתמנויות שונות.

דלקת בארובת העין

צלוליטיס אורביטלית – דלקת זו, המתפשטת מהסינוסים אשר נמצאים בעצמות הפנים וסביב האף והעיניים, מתרחשת לעתים קרובות יותר בילדים מאשר אצל מבוגרים. זיהום זה גורם יכול לגרום בין היתר לאדמומיות ולנפיחות כואבת של העפעף ושל העור המקיף את העיניים שלך.

טראומה כגורם נפיחות בעפעפיים

פציעות הקשורות לטראומה – כאשר כוח קהה פוגע, העין נדחסת ונסוגה, מה שגורם לדם להתאסף מתחת לאזור הפגוע. זה גורם לעתים קרובות לנפיחות ושינוי צבע.

עיניים נפוחות משני להפרעות בבלוטת התריס

מחלת גרייבס – מחלת בלוטת התריס אשר יכולה גם לערב את העין, מחלת גרייבס היא מצב אוטואימוני בו מערכת החיסון של הגוף תוקפת את עצמו וגורמת לדלקת בעין ומסביבה ויכולה לגרום לעפעפיים נפוחים.

סיבות יותר מדאיגות הגורמים לעפעפיים נפוחים

סרטן עיניים – לעתים רחוקות זוהי הסיבה לנפיחות בעיניים או סביבן. עם זאת, מדובר בסימפטום סימפטום. סרטן העין, או לימפומה בעין, מלווה בדרך כלל גם בראייה מטושטשת, כתמים בשדה הראייה או אובדן ראייה.

טיפים להורדת הנפיחות

רוב המקרים של עפעפיים נפוחיפ חולפים תוך מספר ימים. להלן מספר טיפים שיעזרו להפחית את הנפיחות עד למציאת ופיתרון המצב הרפואי אשר גרם לה:

  • שטיפת העיניים במים זורמים במידה והנפיחות קשורה להפרשה מהעפעף או העיניים. מים קרירים מרגיעים יותר אלרגיות.
  • נסה קומפרס קריר. שכבו והניחו מטלית ספוגה במים על עיניכם. קומפרס חמים במידה וישנה מעורבות של בלוטת שומן חסומה הגורמת לעפעפיים נפוחים, החום יכול להקל על הנפיחות ולשחרר את החסימה.
  • טיפות עיניים אנטיהיסטמיניות לאלרגיות רק במידה וישנה אבחנה של אלרגיות. בכל הנוגע לטיפות סטרואידים, מסוכנות יותר לשימוש למטופלים אשראינם נחוצים להן ויש להשתמש רק לפי המרשם מכיוון שהן אולי יכולות לעבוד טוב מאוד כאשר יש לך אלרגיות; עם זאת, אם מדובר במצב רפואי אחר אשר גורם לעפעפיים נפוחים, זה יכול למעשה להזיק לראייה.
  • במידה ומרכיבים עדשות מגע, הסר אותן מיד אם העיניים או העפעפיים שלך נפוחות שכן העדשות יכולות להיות פגומות בקצוות ולגרום לנפיחות בעפעף.

מתי לפנות לרופא עיניים באופן דחוף בגלל עיניים נפוחות?

פנה לרופא העיניים מיד אם הנפיחות נמשכת יותר מ-24 עד 48 שעות ואתה מבחין באחד התסמינים הבאים בנוסף לעפעפיים הנפוחים:

  • כאבים בעיניים.
  • ראייה מטושטשת.
  • ירידה בראייה.
  • ראיית עצמים/כתמים צפים ומרצדים.
  • תחושת עצם זר בעין.
  • חום.
author avatar
פרופ מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, מחלקת עיניים, קריה רפואית רמב"ם
פרופ' מייקל מימוני הינו מנהל יחידת הקרנית במחלקת עיניים בקריה רפואית רמב״ם ופרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון. הוא מכהן כיושב ראש חוג קרנית של ישראל מטעם איגוד רופאי העיניים הישראלי. פרופ' מימוני נבחר כרופא עיניים מוביל בתחומו (קרנית) בשנים 2023 ו2024 (שנתיים ברציפות) לפי דירוג של duns 100 המבוסס על ידי סקר בקרב כלל רופאי העיניים בישראל.