קרום בעין

קרום בעין, או קרום לבן בעין (פטריגיום), הוא מצב שבו רקמת כלי דם פיברו-וסקולרית צומחת על פני העין ומכסה את הקרנית. הקרום יכול להיות לבן בעין ולגרום לצריבה, גירוי, דמעות מרובות ואף להשפיע על איכות החיים והראייה. לטיפול בקרום ניתן להשתמש בתחליפי דמעות, טיפולים נוגדי דלקת ובמקרים מתקדמים ניתן להסירו בניתוח פשוט.

קרום בעין
קרום לבן בעין

פטריגיום (Pterygium) הוא קרום בעין בצבע לבן או אדמדם אשר מכסה את קרנית העין. מדובר במצב שאינו ממאיר, אך יכול לגרום לאדמומיות בעין, לגירוי ואפילו להפרעות בראייה. במידת הצורך, ניתן להסיר את הפטריגיום ואת הקרום בעין שצמח בניתוח פשוט ויעיל.

מהו פטריגיום (קרום בעין)?

כאמור, פטריגיום מתאר מצב של צמיחה שפירה של רקמה פיברו-וסקולרית על פני העין. זוהי רקמה בשרנית המכילה כלי דם, הצומחת מקצה העפעף הקרוב לאף ומכסה בהדרגה את הקרנית – על כן נראית כמו קרום לבן בעין או קרום בצבע לבן-אדמדם. פטריגיום יכול לצמוח בעין אחת או בשתיהן, יכול להיות ראשוני או חוזר לאחר ניתוח ובמקרים נדירים יכול לצמוח משני כיווני העין.

מהם הגורמים להתפתחות פטריגיום (קרום לבן בעין)?

הסיבות להופעות פטריגיום או לקרום על העין אינן ידועות באופן מוחלט. עם זאת, קיים קשר בין הופעת פטריגיום לבין חשיפה ממושכת לקרינת השמש ואף לעישון. בהתאם, קיימת המלצה לאנשים העובדים בחוץ להרכיב משקפי שמש, הכוללים הגנה מפני קרינת UV, זאת על מנת למנוע צמיחה של פטריגיום.

כמו כן, נמצא כי גם דלקות כרוניות בעין ומצבים של יובש בעין, עלולים לגרום לשינויים כרוניים ברקמת העין וכך להתפתחות פטריגיום. לפיכך, לאנשים המתגוררים באקלים יבש או לאנשים הסובלים מיובש בעיניים, כדאי להשתמש בדמעות מלאכותיות ובטיפות עיניים אחרות על מנת לשמור על העין לחה או לטפל בדלקת הכרונית לפי המלצת רופא העיניים.

מהם סימני פטריגיום (קרום בעין)?

פטריגיום יכול להשפיע במידת רחבה על איכות החיים, כתלות בגודלו. על פי רוב, פטריגום גורם בעיקר למראה אודם בעין, תחושת גירוי או צריבה בעין, דמעות מרובות ולעתים לתחושה של יובש או של גוף זר בעין.

מהם סיבוכי פטריגיום?

מעבר להפרעות הברורות של פטריגיום, במצבים מתקדמים בהם אינו מטופל בזמן, הוא עלול לגרום לירידה באיכות ובחדות הראייה. כלומר, צמיחת הקרום בעין תגרום להפרעות בראייה עקב צמיחתה הנרחבת עד לשלב בו היא מכסה את ציר הראייה של העין.

סיבוך נוסף של הפטריגיום היא עיוות של הקרנית. זאת כיוון שהרקמה הפיברו-וסקולרית עלולה למשוך את קרנית העין ולשנות את צורתה המרחבית. כך ייווצר מצב בו קרנית העין אינה במבנה תקין וייתכן כי יתפתח צורך להתאים משקפיים עם צילינדר.

כיצד ניתן לטפל בפטריגיום?

במצבים בהם הפטריגיום קטן ואינו גורם לתסמינים, יש להיות במעקב אצל רופא עיניים. כלומר, כאשר הפטרגיום אינו מפריע לראייה או לאיכות החיים בצורה ניכרת, ניתן כאמור לטפל בתסמינים על ידי טיפות עיניים מסוגים שונים. כאשר הפטריגיום גורם להפרעה משמעותית, מומלץ להסירו בניתוח. הניתוח להסרת פטריגיום נחשב לניתוח פשוט יחסית, הנעשה לרוב בהרדמה מקומית ונמשך זמן קצר. הניתוח מתבצע על פני שטח העין ואינו פולשני במיוחד.

סיכום

פטריגיום או קרום בעין הוא רקמת כלי דם הגורמת להפרעה בראייה ובאיכות החיים, אשר באה לידי ביטוי בתחושות גירוי ואי נוחות בעין, שינויים באיכות הראייה ובמראה העין. בהתאם לשלב בו נמצא, הטיפול בפטריגיום כולל תחליפי דמעות, טיפולים נוגדי דלקת ואף ניתוחים בהם ניתן להסירו.