נוירואופטלמולוגיה

מהי נוירו-אופתלמולוגיה?

נוירו-אופתלמולוגיה (neuro-ophthalmology) היא תת התמחות של רפואת עיניים. מדובר ברופא עיניים שמתמחה בהפרעות ראייה שקשורות למערכת העצבים.

מחלות עיניים בהן נוירו-אופתלמולוג עלול להיתקל הם:

  • דלקת בעצב ראיה (Optic Neuritis)
  • נוירופתיה אופטית (Optic Neuropathy)
  • פפילדמה (Papilledema)
  • מייסתניה גרביס עיני (Ocular Myasthenia Gravis)
  • גידולים במוח או שבץ מוחי המשפיעה על ראייה
  • יתר לחץ דם תוך גולגולתי אידיוטית (Pseudotumor Cerebri)
  • אובדן ראייה בלתי מוסבר
  • כפל ראיה (Diplopia)
  • בלפרוספזם (Blepharospasm)
  • ועוד…

מסלול לימודים של נוירו-אופתלמולוג

נוירו-אופתלמולוג מתחיל עם שש שנות רפואה יחד עם שנת סטאז' כמו כל רופא אחר במדינת ישראל. לאחר מכן הוא ממשיך עם התמחות ברפואת עיניים שנמשך כ5-6 שנים ולאחר מכן ממשיך לתת התמחות בנוירו-אופתלמולוגיה כאשר משך הלימודים תלויים במרכז בו לומדים אך בדרך כלל נמשכים בין שנה לשנתיים.

מחלות נפוצות בתחום של נוירו-אופתלמולוגיה

דלקת בעצב האופטי (Optic Neuritis)

דלקת בעצב האופטי היא מחלה מולטי-פקטוריאלית (בעל מספר גורמים) אשר מתבטא בדלקת של העצב האופטי שיכולה להוביל לאובדן ראייה חלקי או מלא.

מדובר במחלה דה-מיילנטיבית (demyelinative) של העצב האופטי (פגיעה בשכבת המילין (myelin) העוטף את סיבי העצב. אך ייתכן ושנזק ישירות לעצב עצמו הוא גם חלק מהתהליך.

הגורם הנפוץ ביותר של דלקת בעצב האופטי הוא טרשת נפוצה. עד 50% מהחולים שסובלים מטרשת נפוצה יפתחו מתישהו דלקת בעצב האופטי. ב20-30% מהסובלים מטרשת נפוצה הביטוי הראשוני יהיה דלקת בעצב האופטי.

גורמים נוספים הם זיהומים כגון עגבת, lyme disease, הרפס ועוד מחלות זיהומיות. מחלות אוטואימוניות, תרופות, מחלות וסקולריות וסכרת.

התסמין העיני הנפוץ ביותר הוא אובדן ראייה או ראייה מטושטשת. חלק מהחולים ידווחו על אובדן ראיית צבע אדום. במנורת סליט רופא עיניים יכול לראות את העצב האופטי אך בחלק גדול מהמקרים הבדיקה תהיה תקינה, בשאר המקרים תיראה בצקת של העצב האופטי.

טיפול אפשרי במחלה כולל סטרואידים אשר יכול להוריד את הסיכוי לפתח טרשת נפוצה בשנתיים שלאחר מכן. אצל חלק מהחולים טיפול בסטרואידים יכול להעלות את כמות ותדירות ההתקפים.

בלפרוספזם (Blepharospasm)

בלפרוספזם (Blepharospasm) הוא שם למצב שבו העין ממצמצת יתר על המידה ושלא מרצון. זה קורה בדרך כלל באנשים בשנות ה50 או 60, וזה יותר נפוץ אצל נשים אך זה יכול להתבאט אצל כל אחד בכל גיל.

בעוד הגורם עדיין לא ידוע, הדעה הרווחת היא שבלפרוספזם נגרם כאשר יש קצר בתקשורת בין האותות שבין המוח לשרירי העין. עשויים להופיע גם התכווצויות של שרירי הפנים וצוואר. אצל חלק מהאנשים מדובר באירוע בודד או תקופה בודדת וזה חולף לבד בזמן שאצל אחרים ייתכנו הישנויות של  התופעה.

מחלת גרייבס או מחלות עיניים בלוטת התריס

מחלת גרייבס מתפתחת כאשר בלוטת התריס עוברת להילוך גבוה ומייצרת יותר הורמונים ממה שנדרש. כתוצאה מכך, אנשים עם מחלת גרייבס נוטים להיות במצב של "היפר", ולהציג מגוון רחב של סימפטומים: ירידה במשקל למרות תיאבון מוגבר, עצבנות, אי סבילות לחום, קצב לב לא סדיר, ואצל נשים ייתכנו שינויים במחזור החודשי. בלוטת התריס שפועל יתר על מידה יכול להשפיע גם על העיניים בצורת "בלט עין", בצקות עיניים, ראייה כפולה ואפילו אובדן הראייה.

עווית Hemifacial (עווית של מחצית הפנים)

עווית Hemifacial היא הפרעה נוירו-מוסקולרית אשר מאופיינת על ידי התכווצויות בלתי רצוניות תכופות של השרירים בצד אחד (hemi) של הפנים (facial). ההפרעה מתרחשת אצל גברים ונשים למרות שזה יותר נפוץ אצל נשים בגיל העמידה ומעלה. המחלה גם מאוד נפוצה אצל אסייתים. התסמין הראשון הוא בדרך כלל רעד לסירוגין של שריר העפעף שיכול להוביל לסגירה כפויה של העין. התכווצות עשויה להתפשט לאחר מכן ולערב את השרירים של החלק התחתון של הפנים.