קרטוקונוס אבחון

איך מאבחנים קרטוקונוס?

שואלים אותי לא פעם איך ניתן לבצע עבור קרטוקונוס אבחון מדויק. אז התשובה היא שזה מתחלק למספר שלבים קריטיים:

  1. תלונות של המטופל
  2. היסטוריה רפואית\עינית
  3. היסטוריה משפחתית
  4. הרגלים והרגלי שינה
  5. בדיקה גופנית ואופתלמית
  6. מיפוי קרנית
  7. שינויים לאורך זמן

אבחון קרטוקונוס ותלונות של המטופל

בכל מטופל עם חשד לקרטוקונוס חשוב לשאול מספר שאלות קריטיות אודות התלונות שלהם. האם הם חוו ירידה בראייה בעיניים עם ובלי משקפיים? האם זה קרה בעין אחת יותר מהשנייה או באופן סימטרי בשתי העיניים? האם היה שינוי במספר במשקפיים לאחרונה? האם המטופל נוחר בלילה (לפעמים נכון לשאול את הבן\בת זוג)? כל אלו יכולים לא רק לעזור באבחון קרטוקונוס אלא גם להעיד על התקדמות המחלה.קרטוקונוס אבחון

היסטוריה רפואית\עינית ואבחון קרטוקונוס

האם עברו ניתוח להסרת משקפיים בלייזר בעבר? האם עברו ניתוחי עיניים כלשהם? קיימים עבור ניתוח להסרת משקפיים בלייזר סיכונים ואחד מהם, הנדירים, הוא היחלשות של הקרנית שיכולים להוביל לתמונה שדומה לקרטוקונוס (אקטזיה לאחר LASIK). בנוסף, חשוב לשאול האם הם סובלים או סבלו מאלרגיה או גרד בעיניים? אנשים עם אלרגיות בעיניים נוטים לשפשף את עיניהם, והיום אנחנו יודעים שזהו גורם סיכון מובהק לקרטוקונוס.

היסטוריה משפחתית במטופלים עם קרטוקונוס

האם מישהו במשפחה אובחן עם קרטוקונוס? האם מישהו במשפחה הזדקק להשתלת קרנית? רקע משפחתי של קרטוקונוס אינו מחייב שכל שאר בני המשפחה יסבלו מקרטוקונוס מתישהו אך בהחלט מדובר בגורם סיכון להתפתחות של קרטוקונוס וגם להתקדמותו. לכן, במטופלים כאלו יש נטייה קלה יותר לטיפול מוקדם יותר במחלה ומעקב צמוד יותר.

הרגלים והרגלי שינה בעת אבחון קרטוקונוס

חשוב מאוד לשאול על שפשוף עיניים. שפשוף עיניים הוא גורם סיכון מספר אחד להתפתחות של קרטוקונוס ולהתקדמות המחלה. במידה ויש אלרגיה שבעקבותה למטופל יש נטייה לשפשף או לגרד את העיניים אז חשוב לטפל בזה על מנת להקל עליהם. במידה ומדובר בשפשוף עיניים שנובע מהרגלים אז רצוי לשוחח עם המטופל על כך ולמצוא לכך פתרון. נכון לשאול על הרגלי שינה, במיוחד במטופלים הסובלים מעודף משקל ומטופלים עם קרטוקונוס מאוד אסימטרי. אנחנו יודעים היום שיש מטופלים שנוטים לישון עם הכרית ממש צמודה לעין אחת (כתלות בצד המועדף עליהם) ולמעשה במהלך הלילה משפשפים את אותה העין ולכן מתפתח קרטוקונוס מתקדם יותר בעין הזאת.סימני קרטוקונוס אבחון

בדיקה גופנית ועינית במטופלים עם קרטוקונוס

חשוב לבחון את המטופל מהרגע שנכנס לחדר. האם סובל מעודף משקל (הפרעות שינה בלילה)? האם גבוה מאוד (Marfan)? לבדוק את חדות הראייה עם ובלי משקפיים. לפני שבודקים את המטופל במנורת סדק רצוי לבדוק אם העפעפיים שלהם גמישים במיוחד (floppy eyelid syndrome) שכן ידוע היום שיש קשר בין זה לבין קרטוקונוס. לאחר מכן בבדיקה עצמה אפשר לחפש סימנים מוקדמים של קרטוקונוס כגון Scissoring red reflex, קיומו של טבעת ברזל, קווים ורטיקלים על שם Vogt ובשלבים מתקדמים צלקת בקרנית וMunson’s Sign.

אבחון קרטוקונוס בעזרת מיפוי קרנית

מיפוי קרנית מאפשר בעזרת צילומים מרובים לקבל תמונה משוחזרת של הקרנית שכולל את הקימור של הקרנית, העובי של הקרנית, ההרמה הקדמית וההרמה האחורית. בעזרת כל הפרמטרים הללו ניתן לזהות בצורה מדויקת ביותר אם קיים קרטוקונוס אפילו בשלבים המאוד מוקדמים של המחלה. בנוסף, בעזרת מיפוי קרנית אפשר לבדוק לאורך זמן אם קיימת התקדמות של המחלה לפני ואחרי טיפול בקרטוקונוס.

שינויים לאורך זמן וקרטוקונוס

חשוב לזהות, גם לפי התלונות של המטופל, ההיסטוריה העינית ורפואית, חדות ראייה ומיפוי קרנית אם קיימים שינויים במדדים. שינויים במדדים האלו במטופל עם קרטוקונוס יכולים להצביע על התקדמות המחלה ולהצביע על צורך בטיפול.