סוגי קטרקט

איזה סוגי קטרקט שונים קיימים? האם זה משפיע על ההחלטה האם לנתח ומתי לנתח והאם זה משליך על תוצאות הניתוח קטרקט. אלו הן שאלות נפוצות בקרב מטופלים העומדים לעבור ניתוח קטרקט או שנאמר להם שיש להם קטרקט.

קטרקט הוא אזור מעונן או עכור בעדשת העין אשר פוגע בחדירת קרני האור אל הרשתית, דבר שעלול לגרום לראייה מטושטשת, מעורפלת, רגישות לאור והילות מסביב לאורות. קטרקט מתפתח בעיקר בשל הזדקנות ואחוז גבוה (מעל 30%) מהאוכלוסייה המבוגרת מגיל 65 סובלת מקטרקט בעין אחת או בשתיהן. קטרקט הוא הגורם המוביל לליקוי ראייה ברחבי העולם, אך מדובר במצב הפיך על ידי ניתוח פשוט.

שלושה סוגי קטרקט עיקריים

קיימים 3 סוגי קטרקט הקשורים לגיל שחשב להכיר : סקלרוטי גרעיני, תת קפסולרי אחורי וקורטיקלי. הקבוצות מחולקות לפי המיקום שבו נוצר הקטרקט בעדשה ולכל קבוצה סימפטומים מעט שונים, התקדמות בקצב שונה וסיבות שונות להופעתו. כל שלושת הסוגים מתקדמים באופן פרוגרסיבי ועלולים להגיע עד כדי אובדן ראייה וכולם דורשים טיפול במידה ומפריעים למטופל.

קטרקט סקלרוטי גרעיני ( Nuclear Sclerotic Cataract )

הסוג הנפוץ ביותר של הקטרקט. נקרא גרעיני כי מתחיל במרכז העדשה, ו”סקלרוזיס” הוא המונח הרפואי לגוף או רקמה קשיחה. ככל שהקטרקט מתקדם החלק העכור מתפשט מהגרעין – מרכז העדשה אל עבר שכבות נוספות.

סוגי קטרקט - נוקלארי

מה גורם לקטרקט סקלרוטי גרעיני ?

סוג זה נגרם על ידי הקשחת והצהבת העדשה ככל שמזדקנים. עם השנים נוצרים סיבים חדשים מסביב לעדשה אשר דוחקים את חומר העדשה הישן לכיוון מרכזה- מה שהופך אותה לצפופה יותר. עישון מגביר את הסיכון לסוג זה של קטרקט.

סימפטומים

מצב זה פוגע ביכולת המיקוד של העין. לאחר שהראייה מתחילה להיפגע תיתכן תופעה בה קיים שיפור זמני במיקוד העין לקרוב. אולם, הראייה ממשיכה להידרדר משם עם קושי בראייה מרחוק, טשטוש ראייה וצבעים שנראים דהויים ככל שהמצב מחמיר. סוג זה של קטרקט מתקדם באיטיות כך שעשויות לחלוף שנים בטרם המטופל יבחין בשינוי בראייה.

קטרקט קורטיקלי ( Cortical Cataract )

“קורטיקלי” פירושו השכבה החיצונית. מכך ניתן להבין שקטרקט קורטיקלי מתחיל בקצה החיצוני של העדשה. עם התקדמותו יוצר קווים דמויי קישור המובילים למרכז העדשה ומפזרים את קרני האור בעת כניסתן לעין.

סוגי קטרקט - קורטיקלימה גורם לקטרקט קורטיקלי?

סוכרת וחשיפה עודפת לשמש מהווים גורמי סיכון לפיתוח סוג זה של קטרקט.

סימפטומים

ראייה מטושטשת או קווים מטושטשים. כמו כן יכולים לחוות סינוור מאורות בוהקים ובמיוחד מאור שמש, וקושי לנהוג בלילה. סוג זה של קטרקט מתפתח מהר יחסית, והסימפטומים משפיעים על אורח החיים בתוך חדשים ולא שנים בשונה מקטרקט סקלרוטי גרעיני.

קטרקט תת-קופסתי אחורי ( posterior subcapsular cataract )

נוצר בחלקה האחורי של העדשה וממוקם ליד קפסולת העדשה. קטרקט מסוג זה גורם לתסמינים לא פורפורציונליים ביחס לגודלו.

סוגי קטרקט - תת קופסתי אחורימה גורם לקטרקט תת כיפתי אחורי?

מטופלים עם סכרת, קוצר ראייה חמור, שימוש קבוע בסטרואידים או חשיפה לקרינה הינם בעלי סיכון גבוה יותר לפיתוח קטרקט מסוג זה.

סימפטומים

הסתנוורות בעת מבט על אור בהיר והילות סביב אורות, מה שמקשה על נהיגה במיוחד בלילה. כמו כן עשוי להופיע קושי לקרוא וטשטוש ראייה. מדובר בסוג הקטרקט שמתפתח הכי מהר מבין הסוגים שצויינו.

סוגי קטרקט נוספים

הגיל הוא אינו הגורם היחיד לקטרקט. ישנם סוגים רבים ושונים שנגרמים עקב גורמים פנימיים וחיצוניים. סוגי קטרקט נוספים הינם:

קטרקט טראומטי

פציעות עיניים חמורות יכולות לפגוע בעדשה ולגרום לקטרקט. התפתחותו יכולה להיות מהירה או הדרגתית במשך שנים.

קטרקט שקשור לקרינה

סוגים מסוימים של קרינה כמו קרינת UV מהשמש וקרינה המשמשת לטיפול בסרטן עלולים לגרום לקטרקט.

קטרקט בילדים

יכול להיות מולד או נרכש. קטרקט מסוג זה אינו נפוץ והוא בדרך כלל על רקע גנטי. קטרקט יכול להיות תוצאה של סיבוכים במהלך ההיריון , של מחלות ילדות או להעיד על גידול בעין. ילדים אף הם יכולים לסבול מקטרקט טראומטי, קטרקט כתוצאה מקרינה או עקב שימוש בסטאורידים. חשוב לטפל בקטרקט בילדים בשלב מוקדם כדי למנוע התפתחות בעיות ראייה נוספות כמו עין עצלה. במקרים מסויימים הקטרקט יכול להיות קטן ולא לפגוע בראייה, דבר שיידרוש מעקב רופא עיניים לוודא שאינו מתפתח.

קטרקט משני (posterior capsule opacification)

לאחר ניתוח קטרקט חלק מהמטופלים מפתחים מצב שנקרא קטרקט משני, דבר שהופך את הראייה שוב למעוננת בדומה למה שהיה לפני הניתוח. במהלך ניתוח הקטרקט הרופא מסיר את העדשה העכורה מהעין ומחליפה בשתל עדשה מלאכותית. שתל זה מונח בתוך קופסית העדשה המקורית, אשר שומרת עליה במקומה. עם הזמן, קופסית זו עלולה לפתח מעין רקמת צלקת בחלקה האחורי , שכבה אשר פוגעת בחדירת קרני האור והגעתן אל הרשתית שבחלקה האחורי של העין.