משקפיים אחרי הניתוח קטרקט

מתי יותאמו משקפיים אחרי ניתוח קטרקט?

משקפיים אחרי ניתוח קטרקטאנשים מעוניינים לדעת מתי יותאמו משקפיים אחרי ניתוח קטרקט והאם יש אלטרנטיבות? בדרך כלל ההמלצה היא לחכות עד שהעיניים יחלימו והמספר יתאזן, בערך 6 שבועות אחרי הניתוח, לפני שנבדקים על ידי אופטומטריסט לבדיקת הצורך במשקפיים והתאמת מידה מתאימה. במצבים מסוימים יומלץ להמתין פרק זמן ארוך מכך (למשל אם יש תפרים שצריך להסיר או במידה וצפוי ניתוח קטרקט נוסף בעין השנייה). ייתכן שתידרש החלפת עדשה אחת בלבד במשקפיים – רק בצד העין שעברה את הניתוח. ההמלצה היא לא לנהוג עד שהראייה מתאזנת, כלומר עד שניתן לבחון כראוי את הראייה ולהתאים משקפיים אחרי תקופת ההחלמה. יש לדבר על כך עם הרופא המנתח בביקורות שלאחר הניתוח.

הסרת משקפיים אחרי ניתוח קטרקט

הסרת משקפיים אחרי ניתוח קטרקטאפשרות נוספת, במקום לרכוב משקפיים לאחר הניתוח, היא לבצע בדיקת התאמה לניתוח הסרת משקפיים בלייזר לאחר הניתוח קטרקט. צריך לבדוק שהמטופל מתאים מבחינת מראה הקרנית ועובי הקרנית. בנוסף, צריך לוודא שיש מספר יציב ושאכן ניתן להגיע לתיקון טוב בראייה עם הפעולה הזאת.

מהן ההנחיות לאחר ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט הוא הליך נפוץ ובטוח במהלכו מוחלפת עדשת העין העכורה בעדשה תוך עינית (IOL) מלאכותית. כמו בכל פרוצדורה קיימים סיכונים, ותקופת החלמה מסוימת צפויה לאחר הניתוח. במשך כמה ימים לאחר הניתוח העין עלולה לגרד או לכאוב, עלולה להיות דמעת יותר מהרגיל וסנוור כאשר נחשפים לאור בוהק. בשבוע הראשון הרופא יכול להמליץ להשתמש במגן עיניים במהלך השינה.

מה יכול לגרום לראייה מטושטשת לאחר ניתוח קטרקט ?

נפוץ לחוות ראייה מטושטשת לאחר ניתח קטרקט , אך טשטוש זה נוטה להתבהר בתוך כמה ימים. אם הראייה המטושטשת מחמירה או נמשכת יכולים להיות לכך כמה גורמים ויש צורך בבדיקת רופא. הגורמים השונים יכולים להיות:

דלקת

תגובה של מערכת החיסון להתערבות הניתוחית ולעדשה שהושתלה. דלקת זו אמורה לחלוף בתוך כמה ימים וצפויה להשתפר עם טיפול מקומי בטיפות עיניים.

עיניים יבשות

בעיה נפוצה אחרי ניתוח קטרקט. עלולה להיגרם עקב שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה וסטרואידים מקומיים ועקב פגיעה בייצור הדמעות בגלל החתך הניתוחי. שימוש בדמעות מלאכותיות אחרי הניתוח יכול לטפל בסימפטומים ובתחושת חוסר הנוחות של עין יבשה. כמו כן הטיפות יכולות לשפר את טשטוש הראייה.

קטרקט משני

גם הוא יכול להיות סיבה לטשטוש ראייה לאחר ניתוח קטרקט. מדובר בשכבת תאים דקה שמכסה את חלקה האחורי של קפסולת העדשה ומונעת מקרני האור לחדור ולהגיע את השכבה האחורית – הרשתית, ממש כמו הקטרקט הראשוני. סיבוך זה מופיע בכ-20% מהמטופלים שעברו ניתוח קטרקט ודורש שימוש בלייזר על מנת להשיב את הראייה להיות מיטבית.

היפרדות רשתית

סיבוך נדיר של ניתוח קטרקט, בו השכבה האחורית של העין, הרשתית, מתנתקת וגורמת לטשטוש ראייה, אפלוליות, הבזקי אור וגופיפים צפים בשדה הראייה (Floaters) . אנשים הסובלים מבעיות עיניים נוספות נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סיבוך זה. מדובר במצב חירום שמחייב התערבות מיידית ועלול לסכן את מאור העיניים.

בצקת מקולרית

אחרי ניתוח קטרקט חלקה המרכזי של הרשתית (שנקרא מקולה) עלול להיות נפוח ולגרום לראייה מטושטשת ומעוותת, דבר המתרחב בכ-2% מהמטופלים אחרי הניתוח ומופיע כעבור 6-8 שבועות. המצב מטופל על ידי טיפות עיניים מסוג NSAIDS וחולף בתוך כמה חודשים בדרך כלל.

במידה ושוקלים לעבור ניתוח קטרקט חשוב לדעת שמעל ל- 90% מהמטופלים יחוו שיפור ראייה משמעותי אך מטופלים רבים יצטרכו עדיין להשתמש במשקפי ראייה כתלות בגורמים רבים. סוג העדשה שתיבחר לניתוח תשפיע על סוג המשקפיים להן יזדקק המטופל לאחר הניתוח. כיום מוצעות בשוק עדשות פרימיום מתקדמות כמו עדשה מולטי -פוקאלית ועדשה טורית (לצילינדר) ושימוש בהן עשוי לחסוך את הצורך במשקפיים. ההחלטות בנוגע לסוג העדשה שתושתל והצפי העתידי למשקפיים ידונו טרם הניתוח עם רופא העיניים המנתח בהתאם לצרכיו ומצבו האישיים של המטופל.

למה חלק מהמטופלים יזדקקו למשקפיים אחרי ניתוח הקטרקט בעוד אחרים לא יזדקקו להן ? גורמים נוספים שעשויים להשפיע על הצורך במשקפיים הם  מצבה הכללי של העין, חומרת צילינדר במידה וקיים ומידת משקפיים נוכחית. העדשה המונו -פוקאלית תיבחר לפי צרכיו של המטופל. ניתן להתאימה לראייה לרחוק ואז יהיה צורך במשקפי קריאה, או לראייה לקרוב ואז הצורך יהיה הפוך – משקפיים לראייה לרחוק. ניתן להגדיר עדשות מונו- פוקאליות שיהיו לראייה לרחוק בעין אחת ולראייה קרובה בעין השנייה. יש אפשרות לבחון אפשרות זו עם עדשות מגע במידות שונות ולראות כמה טוב המטופל מסתגל להבדל בין העיניים. כאשר המטופל מבקש ראייה חדה, אפשרות זו אינה מתאימה , וכך גם ראיית עומק.

אסטיגמציה (צילינדר) היא פגם בעיקול הקרנית ובה צורת הכיפה אינה סימטרית לחלוטין. כאמור, ישנן עדשות פרימיום טוריות שמפחיתות את התלות במשקפיים במקרה זה.

ללא קשר לסוג העדשה המושתלת שתיבחר, ייתכן כי עדיין יהיה צורך להשתמש במשקפיים לפחות בחלק מהזמן. בבחירה מתאימה ניתן להפחית מאוד תלות זו ולהזדקק למשקפיים משך זמן מינימלי בלבד, דבר שיכול להיות קריטי עבור מטופלים רבים ולהשפיע על אורח חייהם.