לכלוך בעין

לכלוך בעין, לכלוכים בעיניים, לכלוכים בעיניים – הגדרה, סיבות, אבחון וטיפולים

לעיתים אנשים מרגישים גוף זר בעיניהם, מעין לכלוך בעין. בדרך כלל, מקור התחושה הוא בקרנית, שהיא למעשה הרקמה אשר מכסה את חלקה הקדמי של העין. מכיוון שלקרנית יש כמות עצבים אדירה, התחושה של לכלוך בעין יכולה לגרום לתחושות של אי-נוחות משמעותית. האם “לכלוך בעין” זוהי תחושה בלבד, או שמא יש בעין באמת לכלוך? הנה המידע לפניכם:

חשוב להבין, התחושה של “לכלוך בעין” יכולה להופיע גם במקרים שבהם, בפועל, לא קיים שום לכלוך בעין. אבל זה שבפועל לא קיים לכלוך בעין, לא הופך את התחושה לקלה יותר. למעשה, אנשים שמרגישים את התחושה של לכלוך בעין יכולים לסבול מתופעות כמו כאב או אדמומיות, עיניים דומעות, רגישות לאור וגם ראייה מטושטשת. במקרים אחרים, אנשים יכולים להיפצע בעין, להישרט באזור של הקרנית ועוד. הפציעות האלו יכולות להוביל לתחושה תמידית של לכלוך בעין, מה שפוגע משמעותית באיכות החיים של האדם ואף לגרום לנזק בלתי הפיך.

לכלוך בעין - תמונה

מידע על תחושת לכלוך בעין והאנטומיה המעורבת בתחושה

קרנית: קרנית היא החלק הקדמי אשר אחראי על מיקוד האור בעיניים.

סקלרה: זוהי השכבה החיצונית הלבנה והסיבית, שתפקידה לגונן על העין החיצונית.

הלחמית: זוהי ממברנה אשר מכסה את ה”לבן” של העין, תוך שהיא מרפדת את החלק הפנימי של העפעף.

גופים זרים בקרנית העין, עשויים להוביל להתפתחות של גירוי משמעותי בעיניים, כמו גם רגישות לאור ודמעת. במקרים בהם גוף זר כמו חלקיק עץ, אבק או מתכת חודרים לשכבה השטחית של הקרנית, (ה”אפיתל”) או בשכבה העמוקה יותר של הקרנית (ה-“סטרומה”), זה עלול להוביל להתפתחותה של דלקת. כתוצאה מהתפתחותה של הדלקת, העפעפיים עלולים להתנפח. במקרים אלו עשויה להופיע גם אדמומיות באזור הלחמית של העין. במקרים בהם הגוף הזר אינו מוסר, עשוי להתפתח מצב של זיהום או הרס של רקמות. כמו כן, עלול להתפתח מצב של אבדן ראייה, חלילה.

לכלוך בעין 1

שריטה בקרנית עשויה להיות תוצאה של גוף זר בעין, כמו גם שריטה של ציפורן בעת החדרת עדשות מגע, הרכבת עדשות מגע שאינן מתאימות או אפילו קרועות, כוויות כימיות ועוד. השריטות בקרנית עשויות להיות קטנות, אבל במקרים אחרים גדולות. לרוב, השריטות יכולות להחלים ללא סיבוכים. במקרים מסוימים, שפשוף עמוק בקרנית עשוי לגרום להיווצרותה של צלקת ברקמה יותר עמוק, בטרומה, שזו למעשה שכבת האמצע השקופה של קרנית העין.

לכלוך בעין - תמונה 2

כיבים בקרנית הם זיהומים שעשויים להתפתח למצב חמור מאוד עם נזק בלתי הפיך, כאשר הם נגרמים בעקבות חיידקים, וירוס או פטריות. במקרים רבים, הכיבים בקרנית עשויים להתרחש אצל אנשים אשר משתמשים בעדשות מגע. את כיב הקרנית אפשר לראות כנקודה עגולה ובצבע לבן, אך לעיתים גם בצבע אפור על הקרנית. כיבים בקרנית יכולים לגרום לכאבים, תחושה של אי נוחות וראייה מטושטשת. שימו לב, בד”כ זה יהיה מצב חירום, מכיוון שזה עלול להתקדם עד כדי אובדן של הראייה. ברוב המקרים, הטיפול בכיבי הקרנית הוא טיפול של טיפות אנטיביוטיקה. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לקבל זריקות אנטיביוטיות באזור של הזיהום או אפילו לעבור ניתוח. בד”כ יהיה צורך להפסיק את השימוש בעדשת מגע עד חלוף הסימפטומים.

לכלוך בעין - תמונה 3

דלקת הלחמית (עין ורודה) היא תופעה שנחשבת יחסית נפוצה, כאשר היא מתייחסת למעשה לדלקת או זיהום של הממברנה השקופה (הלחמית). כמו במקרים של שריטה בקרנית העין, גם כאן עשויה להתפתח תחושה של לכלוך בעין של החולה. מה שקורה זה, שכלי דם קטנים בלחמית העין הופכים למודלקים, מה שבדרך כלל מוביל להיווצרותו של המראה הוורוד. הדלקת בלחמית עשויה להתפתח בעקבות תגובה אלרגית. במקרים אחרים, הדלקת תתפתח כתוצאה מזיהום חיידקי או ויראלי. הסימפטומים עשויים לכלול תחושה של לכלוך בעין של החולה, אדמומיות, גירודים, תחושות של חספוס, עיניים דומעות ופריקה. הסימפטומים האלו עשויים להופיע באחת או בשתי העיניים. אמנם דלקת כזו עשויה להרגיש מאוד לא נוחה, אבל היא לעתים רחוקות משפיעה על הראייה. כמו כן, לרוב לא יהיה מדובר בסיכון בריאותי רציני (אם הדלקת אובחנה מוקדם). דלקת לחמית שנגרמת על ידי זיהום, עשויה להתפשט בקלות מאדם אחד לאחר. טיפול מוקדם חשוב במיוחד בכדי להקטין את פוטנציאל ההדבקה.

Blepharitis (בלפריטיס) היא בעיית עפעפיים נפוצה, שבדרך כלל מתקשרת לדרמטיטיס סבורית, או לזיהום חיידקי. במקרים מסוימים, זה יהיה שילוב של שניהם. בלפריטיס גורם לתחושה של חספוס או צריבה בעיניים, כמו גם לתחושה של לכלוך בעין של החולה. כמו כן, עשויים להתפתח מצבים של עיניים דומעות, גירודים חזקים, עפעפיים אדומים ונפוחים, עיניים שמרגישות יבשות מאוד והופעתם של קשקשים על הריסים. דלקת עפעפיים קדמית, היא דלקת אשר מתרחשת בקצה הקדמי החיצוני של העפעפיים. בחלק זה של העין, הריסים למעשה מחוברים לעפעף. דלקת עפעפיים אחורית לעומת זאת, משפיעה בעצם על הקצה הפנימי של העפעפיים איפה שבלוטות המייבומיאן.

לכלוך בעין - תמונה 4

טיפול בדלקת עפעפיים כרוך בניקוי של אזור העפעפיים, כמו כן היגיינה וקומפרסים חמים בכדי לעזור לשחרר את הפסולת שהצטברה בתוך הבלוטות. במקרים רבים, יהיה צורך לרשום גם אנטיביוטיקה בטיפות שעוזרת להקטין את הזיהום.

פלינקטול (phlynectule) הוא מצב שיכול להתפתח בחולים שסובלים מדלקת עפעפיים. הסימפטומים יכולים לכלול תחושה של לכלוך בעין של החולה, גירודים, צריבה, אדמומיות, דמע ועוד. הטיפול שבדרך כלל יינתן יכלול מתן טיפות עיניים ושמירה על ההיגיינה. במקרים מסוימים יהיה צורך לרשום למטופל סטרואידים ואנטיביוטיקה.

עיניים יבשות  

עיניים יבשות הן בעיה נפוצה במיוחד אצל המון אנשים באוכלוסייה, מה שלעיתים נגרם כתוצאה מכושר ייצור דמעות פגום, שעשוי לרדת עם הגיל. כמו כן, עין יבשה יכולה להתקשר למחלות כמו תסמונת סיוגרן, דלקת מפרקים שגרונית ועוד. יחד עם זאת, אצל אנשים לא מעטים, עיניים יבשות יכולות להיגרם גם ללא קשר למחלה סיסטמית כזו או אחרת.

הסימפטומים של עיניים יבשות

כשסובלים מעיניים יבשות, ניתן לעיתים להרגיש תחושה של לכלוך בעין או תחושה של גוף זר. כמו כן, עיניים יבשות יכולות להוביל לתחושה של צריבה, אדמומיות ועייפות כללית. במקרים חמורים, הראייה עשויה להיטשטש. דבר נוסף שחשוב לדעת, אם העיניים היבשות מגיעות לרמת יובש גבוהה, במקרים מסוימים ודי נדירים יכול להתפתח מצב של עיניים דומעות (באופן פרדוקסלי) ועוד.

במקרים בהם אנשים מחליטים שלא לקבל טיפול רפואי, הם לעיתים משתמשים בטיפות עיניים ללא מרשם. שימו לב, אם לא מטפלים בבעיה הבסיסית, עשויה להיות החמרה של הסימפטומים לאורך זמן.

טיפול אנטיביוטי במקרים של זיהום

אמנם טיפות עיניים אנטיביוטיות עשויות להתברר כפתרון די יעיל לטיפול בזיהום, אך הטיפות האנטיביוטיות יכולות גם לגרות את העין במידה מסוימת בעצמן. כמו כן, הטיפות עשויות לגרום להתפתחות תחושה של לכלוך בעין של החולה.

מה זה פטריגיום?

פטריגיום הוא גידול מסוים, שיופיע באזור של הלחמית ועל הקרנית. לאותו פטריגיום ישנו “ראש” מעין בליטה. הבליטה הזו יכולה לגדול לאט-לאט מעל הקרנית, מה שיוביל לתחושה לא נעימה, ולהתפתחות הבליטה בדרך כלל לכיוון הפינה הפנימית של העין. היא תופעה אשר נחשבת קשורה לחשיפה מוגזמת לשמש. הסימפטומים של פטריגיום עשויים לכלול תחושה של לכלוך בעין וגירודים, אדמומיות, דלקת, תחושת גוף זר או עיניים יבשות. כשמתפתח מצב של אדמומיות וגירוי מפטריגיום, יהיה אפשרי לטפל בתופעה בעזרת דמעות מלאכותיות. חשוב לדעת, פטריגיום הנע לכיוון האישון, עשוי להוביל להפרעה בראייה. במקרים מסוימים, המצב יצריך הסרה כירורגית.

לכלוך בעין - תמונה 5

דלקת קרטוקונקונטיביטיס ורנלי

זו היא דלקת כרונית, שמתפתחת בלחמית דו-הצדדית. לרוב, הסימפטומים של תופעה זו עשויים להחמיר בעונת האביב וכמו כן בקיץ. התופעה הזו מאופיינת בבולוטות בצד הפנימי של העפעף שעשויות להיות גם מוגבהות. כמו כן, תיתכן תחושה של לכלוך בעין וגם נפיחות של הלחמית. סימפטומים אפשריים נוספים הם: גירודים אינטנסיביים, גירוי בעין ותחושת שריפה.

לכלוך בעין - תמונה 6