כאב עיניים

כאבי עיניים יכולים להיות תוצאה של מספר רב של גורמים, כולל זיהום, פגיעה בקרנית, גוף זר בעין, דלקת עצבי אופטית, זיהום בסינוסים, בלפריטיס, מחלות עיניים המתלוות למצבים של בלוטת התריס, וטראומה כתוצאה מחבלה. כל אחד מהמצבים האלו יטופלו בצורה שונה ולכן חשוב לפנות לרופא עיניים לבדיקה ולטיפול מתאים.

כאב עיניים
כאב עיניים

כאבי עיניים הינם תופעה נפוצה, אשר לרוב מבטאים מחלות או פגיעות עיניים קלות בלבד.

לכן, ברוב המקרים הכאב יחלוף ללא צורך בהתערבות חיצונית. במקרים פחות שכיחים, כאבי עיניים יכולים להיות סימפטום לבעיה חמורה, ועל כן יש להיבדק אצל רופא עיניים להבנת מקור הכאב. בהמשך יפורטו דוגמאות לתסמינים שיכולים ללוות כאב עיניים, ושעבורם יש לפנות לגורם רפואי.

כאב עיניים מתחלק לשתי קטגוריות: כאבים שמקורם בפני השטח, וכאבים אחרים שמקורם במסלול התוך עיני.

הכאבים החיצוניים יכולים להיות מלווים בתחושת גרד, צריבה או שריפה. סוג זה של כאב נגרם לרוב על ידי זיהום, טראומה של העין או גירוי כתוצאה מגורם זר. סוג זה מטופל ביתר קלות, ולרוב יחלוף מעצמו או בליווי של טיפול תמיכתי הכולל מנוחה ושימוש בטיפות עיניים.

כאב פנימי יכול להיות בעל אופי דוקר, פועם או מעומעם. חשוב להבחין ולתאר בדיוק רב ככל הניתן את סוג הכאב לרופא המטפל. כאבים מסוג זה לעיתים דורשים התערבות וטיפול רחב יותר.

מה הגורמים האפשריים לכאב בעין?

כאבי עיניים יכולים להיגרם על ידי מספר רב של גורמים שונים, ועל כן הם מתחלקים לכאבים על פי הגורם לכאב. הגורמים הנפוצים כוללים גירוי או פגיעה של הקרנית, פגיעה באזורים אחרים של העין, וכאבים בעין הנלווים לגירוי או פגיעה של איברים אחרים בגוף. שני הראשונים מהווים את הסיבה השכיחה יותר לכאבי עיניים, והם מונים בין היתר את האיברים הבאים: קרנית, לובן העין (sclera), לחמית, קשתית, שרירי העין, עצבים ועפעפיים.

כעת נפרט על מספר גורמים שכיחים לכאבים בעיניים:

זיהום

זיהום בעין לרוב יתבטא תחילה באדמומיות של העיניים, ובתחושה של גוף זר בתוך העין. בהמשך עלולים להופיע גם סימפטומים נוספים כמו כאב, נפיחות בעפעפיים, הפרשות שונות, תחושת אי נוחות בעיניים ועוד. ברור המקרים הזיהום נגרם עקב מחולל ויראלי אך עשוי להיות עקב חיידק או גורם טפילי כמו פטריה. זיהומים מסוימים נפתרים בעצמם, ואחרים דורשים טיפול רפואי.

גוף זר בעין

ברוב המקרים, אדם יידע לדווח על גוף זר שחדר לעינו. לעיתים האדם אינו מודע לחדירה מסוג זה, והוא עשוי לחוות כאב משמעותי ותחושת אי נוחות ורק לאחר פניה לעזרה רפואית, יתגלה שמדובר במקרה של גוף זר, אותו יש להסיר. במקרים מסויימים דיי בהוצאת הגוף הזר ולעיתים יידרש המשך טיפול כמו טיפות אנטיביוטיות.

פגיעה בקרנית

פגיעה בקרנית יכולה להיגרם כתוצאה משריטה, שפשוף או גוף זר בעין. הקרנית היא השכבה החיצונית ביותר של העין. היא שקופה, בצורת חצי כיפה והיא מכסה את חלקה הקדמי של העין. הקרנית רגישה מאוד למגע וכאב וכל פגיעה בה תתבטא בכאב, חוסר נוחות ולעיתים אף טשטוש ראייה.

גלאוקומה

גלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה ובה יש פגיעה בעצב האופטי, העצב שמקשר בין העין למוח. מחלה זו מאופיינת לרוב בלחץ תוך עיני מוגבר, בכאב ובתחושת אי נוחות בעין. גלאוקומה עשויה לגרום לעיוורון במידה והיא לא מטופלת בזמן.

דלקת עצבים אופטית

עצב הראיה (העצב האופטי), אשר מקשר בין העין למוח, מתחבר אל העין בחלקו האחורי של גלגל העין. דלקת בעצב האופטי עשויה להוות סימן למצבים שונים כמו טרשת נפוצה, מחלה אוטואימונית אחרת או זיהום. חולים הסובלים מדלקת מסוג זה יחוו רגישות בעין ותחושת כאב המחמירה בעת הנעת גלגל העין. לרוב הדלקת חולפת מעצמה, אך במקרים מסוימים היא עלולה לגרום לעיוורון זמני ללא טיפול מתאים. במתן טיפול, הראיה תחזור לרוב.

זיהום בסינוסים (סינוסיטיס)

סינוסיטיס מאופיין לרוב בגודש באף, בכאבי ראש, בחום ובצינון. במקרים מסוימים הדלקת בסינוסים יכולה גם לגרום לכאב ולתחושת אי נוחות בעיניים.

בלפריטיס

בלפריטיס, דלקת עפעפיים, הינה תופעה שמתרחשת כאשר בלוטות שומן שנמצאות על גבי העפעף מודלקות או מזוהמות מסיבה כזו או אחרת. מלבד כאב שעשוי להופיע בלפריטיס יכול להיות מלווה בתחושת יובש וגוף זר בעין, טשטוש ראייה והפרשות או קשקשים על גבי הריסים.

מחלת עיניים המתלוות למצבים של בלוטת התריס

ייתכן וחולים שחולים במחלת העיניים של בלוטת התריס (מחלת “גרייבס”- מחלה אוטואימונית שמשפיעה בין היתר על העיניים) יסבלו מדלקות בעיניים, תחושת יובש, אי נוחות או כאב כתוצאה מהזזה של גלגל העין, נפיחות בעין, רגישות לאור ובמקרים חמורים גם פגיעה בראיה.

טראומה כתוצאה מחבלה

חבלה לעין עלולה להתרחש בעקבות פעילות גופנית, עבודה, אלימות ועוד. בעקבות הפגיעה עלול האדם לחוות תחושת כאב עקב פגיעה ברקמות שונות בעין ובקרבתה. מומלץ לפנות לבדיקה על ידי רופא עיניים על מנת לוודא שמדובר בפגיעה שטחית בלבד ושאין צורך בהתערבות כירורגית או טיפול תרופתי.

כאשר כאב עיניים מלווה באחת מהתופעות הבאות, יש לפנות לבדיקת רופא עיניים בהקדם:

  • איבוד ראיה פתאומי
  • שינוי בצורת או תנועת האישון
  • ראיה של הבזקי אור או אובייקטים צפים בשדה הראיה
  • כאבים המלווים תנועה של העין
  • ראיה של הילות סביב אורות
  • בחילות והקאות
  • כאב שאינו חולף במשך 72 שעות או מחמיר

כיצד ניתן לטפל בכאב בעין?

דרך הטיפול תהיה תלויה בגורם לכאב.

נפרט כאן על מגוון דרכים בהן ניתן לטפל בכאבי עיניים:

טיפול ביתי

הטיפול הנפוץ והרווח ביותר בכאבים בעיניים הוא הטיפול הביתי. בעת שימוש באמצעים טכנולוגיים ובמסכים העין מאומצת, ועל כן הקו הראשון לטיפול יהיה בדרך כלל מנוחה לעיניים, הידרציה ושינה מספקת, ושימוש בתחליפי דמעות במידת הצורך.

שימוש במשקפיים

במידה וישנו שימוש בעדשות מגע באופן קבוע או תדיר, מומלץ לתת לעיניים מנוחה. לכן יש להרכיב משקפיים במקום העדשות לתקופת זמן שתאפשר לעיניים לנוח ולהחלים.

קומפרסים חמים

במקרים של שעורה או בלפריטיס מומלץ להשתמש בקומפרסים חמים. יש להשרות מטלית נקיה במים חמים, ולאחר מכן לסחוט אותה ולקרר מעט , ואז להניחה גבי העפעף הנגוע.

אנטיביוטיקה

כאב בעיניים יכול להיגרם על ידי זיהום או דלקות של חלקי העין השונים. לאחר אבחנת דלקת חיידקית וצורך בטיפול אנטיביוטי הרופא המטפל יכול להמליץ על טיפות עיניים אנטיביוטיות או על טיפול סיסטמי – דרך הפה או הוריד במקרים מסויימים

תרופות נגד אלרגיה

יסייעו לכאב שנגרם על ידי אלרגיה בעיניים. יכולות להינתן בטיפות עיניים או באופן פומי. אלרגיה לרוב תלווה בתחושת גרד או שריפה ואודם בעיניים. הגורם לאלרגיה יכול להיות ידוע אך בחלק מהמקרים איננו ברור.

שטיפה של העיניים

במקרה של כניסת גוף זר לעין, חשוב לשטוף את העין במים או בתמיסות המתאימות לכך על מנת לפנות את הגורם הזר החוצה. חשוב להקפיד שהשטיפה תתבצע בידיים נקיות, על מנת למנוע כניסה של גופים זרים נוספים אל תוך העין.

טיפות סטרואידליות

בחלק מהמקרים ניתנות כחלק מהטיפול בזיהומי עיניים חמורים לצורך שליטה בתהליך הדלקתי או עבור מטופלים הסובלים ממחלות מסוימות כמו דלקת עצבים אופטית, אייריטיס ועוד.

משככי כאבים

במידה והכאב חמור עד כדי כך שהוא פוגע בתפקודו של האדם ובחיי היום יום שלו, ייתכן והרופא ימליץ על שימוש במשככי כאבים כדי להקל על הכאב ממנו סובל החולה, עד השפעת הטיפול במקור הכאב עצמו.

טיפול ניתוחי

במקרים נדירים עולה צורך בניתוח על מנת לתקן נזק שנגרם לעין כתוצאה מכוויה או גוף זר שנכנס לעין. כמו כן, ייתכן והסובלים מגלאוקומה יזדקקו להליך ניתוחי בלייזר במטרה להקל על הלחץ העיני.